Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα καθώς η σύσφιξη της προσφοράς και οι ελπίδες για κινεζικά μέτρα στήριξης υποστήριξαν το Brent σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρόλο που οι έμποροι περίμεναν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent ενισχύθηκαν κατά 45 σεντς, ή 0,6%, στα 81,52 δολάρια το βαρέλι. Του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) το αργό ήταν στα 77,55 δολάρια το βαρέλι, επίσης αυξημένο κατά 48 σεντς, ή 0,6%.

Οι δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν 1,5% και 2,2% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα των κερδών τους, καθώς η προσφορά αναμένεται να μειωθεί μετά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+.

Οι μάχες κλιμακώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία για τον ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για τις εξαγωγές σιτηρών.

Η άνοδος του πετρελαίου αντανακλούσε «την αυστηροποίηση των συνθηκών καθώς οι περικοπές της παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία επηρεάζουν την αγορά… ακόμη και όταν η ζήτηση το καλοκαίρι ήταν κάπως ισχυρότερη για βενζίνη και καύσιμα αεροσκαφών», ανέφερε η Citi Research σε σημείωμα.

Η τράπεζα είπε ότι βλέπει κάποια ανοδική τάση για το πετρέλαιο το καλοκαίρι και προέβλεψε μέση τιμή το τρίτο τρίμηνο στα 83 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει σε αυξήσεις τριμήνου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα, επομένως στο επίκεντρο θα είναι τα σχόλια που θα κάνει ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Η αύξηση των επιτοκίων περιόρισε τις επενδύσεις και ενίσχυσε το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στην Κίνα, οι κρατικές αρχές αποκάλυψαν τη Δευτέρα μέτρα για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων σε ορισμένους τομείς υποδομής και είπαν ότι θα ενισχύσουν επίσης τη χρηματοδοτική στήριξη για ιδιωτικά έργα.

Διαβάστε περισσότερα