Πέρα από τις ευρωεκλογές που θα κλείσουν αισίως για τη κυβέρνηση, το καλοκαίρι έρχεται θερμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις σε αρκετά μέτωπα.
Ασφαλώς νούμερο 1 ζήτημα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση είναι ο αγώνας κατά της ακρίβειας.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να θέσει το θέμα ευρωπαϊκά μήπως κερδίσει κάτι σε επίπεδο θεσμών και μπει ένα τέλος στις πολυεθνικές που δρουν ανεξέλεγκτες.
Δεύτερο τεράστιο ζήτημα είναι οι φωτιές και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για αυτό το καλοκαίρι. Ολοι θεωρούν ότι θα ζήσουμε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια.
Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να κάνει συμμέτοχους τους πολίτες με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, όμως, θα πρέπει να υπάρξει και έγκαιρη και αποτελεσματική πυρόσβεση.
Εκεί θα φανεί αν όντως έγινε δουλειά από τον Βασίλη Κικίλια τον αρμόδιο υπουργό.
Τρίτο ζήτημα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση είναι να σχηματίσει μία επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ακούγεται ότι θα τεθεί επικεφαλής αυτής ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οποίος αποτελεί προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού.
Όμως, το πιο ενδιαφέρον θα είναι η ατζέντα που θα τεθεί από τον πρωθυπουργό καθώς υπάρχουν θέματα που πρέπει να αγγίξει η κυβέρνηση και δεν έχει τη μέγιστη συναίνεση από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις.
Πάντως, στον ορίζοντα φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει ώριμα 4 θέματα που θα θέσει στην ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Το πρώτο είναι το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ένα θέμα που επιζητεί την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ κυρίως ώστε να ψηφιστεί με 180 και έτσι να μπορέσει στην επόμενη βουλή να αλλάξει το άρθρο με την απλή πλειοψηφία.
Το δεύτερο θέμα είναι η επιστολική ψήφος για τις εθνικές εκλογές να ισχύσει και για τους έλληνες του εσωτερικού.
Θυμίζουμε ότι μπορεί με πλειοψηφία 200 ψήφων στην βουλή να νομιμοποιήσει την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, πέραν των ευρωεκλογών, όμως η ισχύς της διάταξης οριοθετείται στους έλληνες του εξωτερικού.
Εκεί θα πρέπει να αλλάξει άρθρο στο Σύνταγμα που θα επιτρέπει και στους έλληνες που ζουν στην επικράτεια να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές.
Τρίτον είναι η μεγάλη αλλαγή του δημοσιονομικού κόφτη ώστε να μην μπορεί κανένας πλέον να προβεί σε υπέρογκες δαπάνες και δημοσιονομική εκτροπή.
Μία χρήσιμη διάταξη στο Σύνταγμα, ίσως και αναγκαία αφού η χώρα μας έχει υποχρεωθεί να έχει πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
Τέταρτο και κρίσιμο είναι η αλλαγή διάταξης στο Σύνταγμα που απαγορεύει την πρόσληψη ιδιωτών διευθυντών στο Δημόσιο.
Στην ΝΔ θα τεθεί εσωτερικά και το ζήτημα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Όμως, πλέον το δημόσιο δεν αποτελεί πρόβλημα δημοσιονομικό, έχουμε πολλές αποχωρήσεις.
Και δεύτερον πολύ σημαντικό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να συναινέσει η αντιπολίτευση.
Τέλος, προς το τέλος καλοκαιριού ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.
Αλλαγές που θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα της καθημερινότητας.
Διαβάστε ακόμη
- Συνάντηση 2,5 ωρών του Ντίνου Κόκκαλη με τον Πέτρο Σουρέτη
- Οι διεθνείς περιπέτειες (Νο 2) του Harry the Limenic
- Αεροπορικές εταιρείες: Πόσα εκατομμύρια θα επιστρέψουν σε επιβάτες
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση – Πιο ακριβή η Μήλος από την Κρήτη