Με αφορμή την κρατικοποίηση κατά 100% της EDF, της γαλλικής ΔΕΗ δηλαδή, από τον Εμμανουέλ Μακρόν, είναι βέβαιον ότι αργά ή γρήγορα, θα ανοίξει από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το ζήτημα της κρατικοποίησης και της ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με φόντο την ενεργειακή κρίση και την αναγκαιότητα της κρατικής παρέμβασης επί των τιμών, προς όφελος των νοικοκυριών και των καταναλωτών!
Ήδη, όπως με πληροφορούν, ο Αλέξης Τσίπρας μορφοποιεί την πρόταση του, που αναμφίβολα θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, της κρατικοποίησης δηλαδή της ΔΕΗ στα πρότυπα Μακρόν και EDF!
Eπιπροσθέτως, παρακολουθώντας πάντα – όχι μόνο χθες- με μεγάλη προσοχή και εύλογο ενδιαφέρον τη συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, έχω σε γενικές γραμμές σχηματίσει την εντύπωση ότι «δεν μας τα λένε καλά» σχετικά με την ΔΕΗ ή προφανώς κάτι δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχούν οι νόμοι της αγοράς και δεν ζούμε στην εποχή ούτε των επιτάξεων, ούτε των κατασχέσεων οργανισμών «κοινής ωφέλειας» όπως η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επί παραδείγματι!
Το βέβαιον, σε κάθε περίπτωση είναι ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις βασικές διάφορες της ελληνικής ΔΕΗ από την Γαλλική!
Η EDF σε αντίθεση με τη ΔΕΗ ( όπου το Δημόσιο κατέχει ποσοστό μειοψηφίας 34%) είναι κρατική με το γαλλικό δημόσιο να κατέχει το 80% των μετοχών!
Άρα το Κράτος μπορεί να κάνει ότι θέλει με την επιχείρηση όπου κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών.
Και η απόκτηση του 100% των μετοχών της περισσότερο τυπική μπορεί να θεωρείται καθώς δεν ανατρέπει ούτε συσχετισμούς, ούτε μετοχικές, επενδυτικές ή επιχειρηματικές ισορροπίες!
Πόσο μάλλον όταν η γαλλική ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα παραγωγής φθηνής πυρηνικής ενέργειας μονοπωλιακά και σε αποκλειστικότητα!!! Σε αντίθεση με την ΔΕΗ που εμπλέκεται στην παραγωγή 5 διαφορετικών τομέων παραγωγής Ενέργειας!
Σε απλά λόγια, δεν υπάρχει τίποτε συγκρίσιμο μεταξύ των δυο εταιριών παραγωγής ενέργειας οπότε δεν μπορούν αυθαίρετα και παράλογα να μπαίνουν στον ίδιο κουβά, στο ίδιο καλάθι!
Καλώς ή κακώς η ΔΕΗ, είναι πλέον ιδιωτική και το ποσοστό του Δημοσίου έχει περιοριστεί στο 34% δια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου όπου το Κράτος πούλαγε και οι ιδιώτες, ξένοι και Έλληνες αγόραζαν!
Αν η κυβέρνηση ήθελε να κάνει κοινωνική πολιτική με το ρεύμα (που η ΔΕΗ κάνει σε μόνιμη βάση διανέμοντας ουσιαστικά σχεδόν όλη την κερδοφορία της) ας κρατούσε τη ΔΕΗ κρατική, πριν βάλει τους ξένους μέσα και πριν πουλήσει τα ασημικά!
Δεν υπήρχε λόγος ιδιωτικοποίησης! Ούτε φυσικά του ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο η Macquarie έδωσε το ποσόν μαμούθ των 2,1 δις για το 49% των μετοχών!!!
Αντιλαμβάνομαι πλήρως το ζήτημα της ακρίβειας, της Ενεργειακής κρίσης αλλά και τις παρενέργειες της σύρραξης στο Ουκρανικό!
Ωστόσο θεωρώ ότι εάν στην παρούσα κρίσιμη φάση, καταστρατηγηθούν νόμοι και κανόνες της ελεύθερης αγοράς, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα τιναχθεί στον αέρα και η εμπιστοσύνη των ξένων θα χαθεί οριστικά και αμετάκλητα.
Και ήδη στην χρηματιστηριακή αγορά βιώνουμε συνθήκες εξόδου των ξένων επενδυτών, ενώ την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επικρατεί ένας μεγάλος προβληματισμός σχετικά με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπου εκφράζονται φόβοι ότι το ενδιαφέρον των πανίσχυρων ξένων funds θα ατονήσει, τόσο λόγω συγκυρίας, όσο και λόγο αύξησης του κόστους του χρήματος, απόρροια της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και των βασικών επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες!