«Εάν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει όλα τα βήματα εξυγίανσης τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στις τρέχουσες συνθήκες και να στηρίξει τους πελάτες της», δήλωσε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.

Ανανεώνοντας την δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της Επιχείρησης, ανέφερε ότι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένα νέος με ανάπτυξη και σχέδια επέκτασης που είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης στο νέο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης με τριετή θητεία τον επικεφαλής του Υπερταμείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και τον επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας CVC στην Ελλάδα κ. Άλεξ Φωτακίδη.

Μέχρι στιγμής η ΓΕΝΟΠ δεν έχει προτείνει το μέλος που θα την εκπροσωπεί στο νέο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Για την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής στήριξης και την συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος, η ΔΕΗ δεν θα διανείμει μέρισμα παρά την κερδοφόρα χρήση του 2021. Όπως τονίστηκε, το μέρισμα θα δοθεί από τη χρήση του 2023 και μετά.

ΔΕΗ – Τι θα γίνει με τα υπερέσοδα

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα με την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική, αφήνουν κερδοφορία στην ΔΕΗ από την παραγωγή και όπως είπε ο κ. Στάσσης βοηθούν και στην εμπορία γιατί τα χρήματα ενισχύουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που επιδοτεί τον τελικό πελάτη ώστε να καταναλώνει ενέργεια στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, πριν το μεγάλο πικ της κρίσης.

Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα έχουν επίπτωση στα αποτελέσματα ωστόσο δεν μεταβάλλουν τον αρχικό στόχο της Επιχείρησης που είναι η εμφάνιση λειτουργικής κερδοφορίας περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Απαντώντας στην κριτική για την πτώση της μετοχής, δήλωσε ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα utility που βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης. Υποστήριξε ότι με τις σημερινές τιμές αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία και πρόσθεσε πως σε περίπου ένα μήνα το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει σε νέα γενική συνέλευση σημαντική επαναγορά μετοχών.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα να προχωρούμε σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών» και επισήμανε στα σχόλια μετόχων ότι σε βάθος χρόνου η μετοχή έχει υπεραποδόσει σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές της. Συνέστησε υπομονή και δήλωσε ότι  η εικόνα σε 6 έως 9 μήνες θα είναι πολύ διαφορετική.

Για το θέμα των «υπερκερδών» ο κ. Στάσσης υπενθύμισε πως επιβάλλεται έκτακτη εισφορά για τα κέρδη στην παραγωγή και ανεξάρτητα από αν η διοίκηση της ΔΕΗ είναι χαρούμενη ή όχι είναι ένας τρόπος για να πάμε παρακάτω.

Κατά τον κ. Στάσση, ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περυσινό«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι κοιτώντας λίγο πιο μακριά. Περνάμε μια δύσκολη ενεργειακή κρίση αλλά θεωρούμε πως είμαστε προσηλωμένοι στους βασικούς μας στόχους, και μέσω επενδύσεων ΑΠΕ ώστε στο τέλος να βγούμε με κάποιες γρατζουνιές αλλά πολύ πιο ισχυροί».

Stop Loss στις ζημιές από τη ΔΕΗ - Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε η διοίκηση της

Για τις επιθέσεις

Για τις επιθέσεις που δέχεται η διοίκηση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης είπε ότι ένας από τους λόγους είναι η μεγάλη βελτίωση της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει αντίκτυπο στην αγορά.

Σε ερώτηση μετόχου για τις επιπτώσεις της κοινωνικής πολιτικής και τις εκπτώσεις, δήλωσε ότι η πολιτική αυτή έχει γνώμονα τα δικά της πιστεύω για την κοινωνία και τους πελάτες της. «Εάν δεν κάναμε τις εκπτώσεις μπορεί να είχαμε τιμολογήσει περισσότερα έσοδα αλλά δεν σημαίνει ότι θα τα είχαμε εισπράξει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, επισήμανε ότι η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως ανέφερε, αποδεικνύουμε ότι έχουμε αντοχές και θέλουμε να διευκολύνουμε τους πελάτες ώστε να περάσουμε χέρι- χέρι την άλλη πλευρά.

Εναλλακτικά σχέδια αν σταματήσει το ρωσικό αέριο

Σε σχέση με την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε πως η Ελλάδα είναι καλύτερα προστατευμένη καθώς έχει δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, κ.α., αλλά πρόκειται για εξαιρετικά ακραίο σενάριο που δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει συνολικά το σύστημα στην Ευρώπη.

Η ΔΕΗ είπε είναι αρκετά συντηρητική στη χρήση των νερών (στα υδροηλεκτρικά), έχει γεμίσει με λιγνίτη τις αυλές των λιγνιτικών μονάδων και έχει λάβει κάθε μέτρο ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και αυτό το ακραίο σενάριο.

Για τις πιέσεις στην ρευστότητα του πρώτου τριμήνου, η ΔΕΗ εξήγησε πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου πληρώνει τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για ολόκληρη τη χρήση. Έτσι οι δαπάνες δεν θα επαναληφθούν στα επόμενα τρίμηνα.

Επιπλέον, τον Μάρτιο καταγράφηκαν και οι υψηλότερες τιμές στη χοναυτές δρική αγορά με πίεση στη ρευστότητα λόγω και των κινήσεων εξισορρόπησης (hedging) στην αγορά.