Αποκαλύψαμε πριν από μερικές ημέρες ότι με αφορμή τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, για την διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού της τάξης του 10% σε έναν ή και περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω placement που πιθανότατα θα διενεργήσει η Goldman Sachs ως ο διεθνής σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης, φημολογείται στην αγορά ότι 2 πανίσχυροι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον!

Ο πρώτος αφορά μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας που ασχολείται στο μέγιστο βαθμό με τον τομέα της Ενέργειας σε όλα τα επίπεδα, με πρόσφατες κινήσεις μάλιστα που αλλάζουν τα δεδομένα και προκαλούν εξελίξεις.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με επιθετικό παίκτη της επιχειρηματικής αγοράς, που ήδη εμπλέκεται ενεργά μεταξύ άλλων με τον τομέα της Ενέργειας και βρίσκεται λόγω πολυσχιδούς δραστηριότητας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Σήμερα, ωστόσο, επανερχόμαστε για μία ακόμη φορά και φέρνουμε στην δημοσιότητα το απτό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ένας «τρίτος παίκτης», που όμως είναι ήδη «μέσα στο κόλπο», για την απόκτηση του επιπρόσθετου 10% της ΔΕΗ που θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές!

Όπως διαβεβαιώνουν έγκυρες πηγές, το πανίσχυρο αμερικανικό fund CVC με έδρα το Λουξεμβούργο που δραστηριοποιείται στην χώρα μας σε ευρύ φάσμα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από Νοσοκομεία και Τρόφιμα μέχρι τις Ασφάλειες και όχι μόνο, «φλερτάρει» με την αγορά ενός ακόμη 10% των μετοχών της ΔΕΗ, πέραν του υφιστάμενου 10% που ήδη κατέχει και είχε αποκτήσει στην αύξηση κεφαλαίου στην τιμή των 9 ευρώ ανά μετοχή!

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του αυτό, το CVC το έχει εκφράσει ήδη τόσο στην Διοίκηση της ΔΕΗ (η οποία δεν είναι και τόσο …ζεστή όπως μου λένε), όσο και στην Goldman Sachs, ενώ ενήμερο φέρεται να είναι και το Μέγαρο Μαξίμου!

Το σοβαρό ενδιαφέρον πάντως του περίφημου CVC για την περαιτέρω συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει η παρουσία του επικεφαλής του κορυφαίου fund στην Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδη, στο νέο ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού!

Την ίδια στιγμή, πάντως, όπως έχουμε αποκαλύψει, έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης σημειώνουν ότι για την είσοδο τους στην ΔΕΗ με ρόλο στρατηγικό, αποκτώντας ένα ποσοστό της τάξης του 10% ενδιαφέρονται τόσο μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, από τις ισχυρότερες του τόπου που ήδη ενασχολείται με τον χώρο της Ενέργειας και των Πετρελαίων, όσο και άλλος ένας πανίσχυρος και εύρωστος οικονομικά όμιλος επιχειρήσεων με μεγάλη δυναμική και επεκτατικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια!

Θυμίζεται ότι κατά την αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ που διενήργησε η ΔΕΗ και η οποία διεξήχθη υπό τεράστια επιτυχία λόγω της συμμετοχής πλήθους ξένων και εγχώριων θεσμικών επενδυτών και επιχειρηματιών, το Αμερικανικό fund CVC με έδρα το Λουξεμβούργο απέκτησε το 10% της ΔΕΗ, ως μια στρατηγική συμμετοχή με φόντο τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, όπου η ΔΕΗ θα διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστικό.

Θυμίζεται ωστόσο ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή εισαγωγής των 9 ευρώ!

Και η ελεύθερη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ αναδεικνύει δυστυχώς τόσο την άκρατη κερδοσκοπία και το παιχνίδι συγκεκριμένων ξένων θεσμικών που «βγήκαν γρήγορα», όσο και τις συνολικές αλλά και μεμονωμένες ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Διοίκησης της ΔΕΗ, καθώς και του περίφημου συμβούλου, στην προκειμένη περίπτωση της Goldman Sachs!