Δεν θα μπω σε τεχνικούς όρους και επιμέρους στοιχεία τζίρου, πωλήσεων και προοπτικών για να επιχειρηματολογήσω γιατί δεν πρόκειται ποτέ στην Ελλάδα, επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη και φιλελεύθερης προσέγγισης των πραγμάτων, να συμβεί στη ΔΕΗ ότι έγινε στην EDF, όπου η κυβέρνηση Μακρόν επέβαλε στην κρατική μεγαλύτερη παραγωγό ρεύματος στην Γαλλία να πωλήσει με μεγάλες εκπτώσεις πυρηνική ενέργεια σε μικρούς παρόχους – ανταγωνιστές ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που πλήττει τα μικρά νοικοκυριά και τη βάση της γαλλικής κοινωνίας!

Και το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της EDF η οποία βρέθηκε με απώλειες έως και 25% ενδοσυνεδριακά!

Η πρώτη και μεγάλη διαφορά μεταξύ ΔΕΗ και EDF είναι ότι η μεν πρώτη είναι πλέον ιδιωτική, με το δημόσιο να έχει περιοριστεί στο 34% ενώ η δεύτερη είναι κρατική με το ποσοστό του κράτους να αγγίζει το 80%!!!
Και τούτο σε απλά λόγια δεν δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να επιβάλουν τιμές πώλησης ή να επιτάσσουν βιομηχανίες!

Εκτός και αν …έχουμε πόλεμο ή ασύμμετρη απειλή ή απρόβλεπτη και μη ελεγχόμενη έκρηξη στην κοινωνία!

Συνθήκες έκτακτης ανάγκης δηλαδή που επί της παρούσης δεν υφίστανται ούτε διαφαίνονται!

Η δεύτερη διαφορά είναι πως σε αντίθεση με την πολιτική Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τη ΔΕΗ ως έναν από τους ισχυρούς πόλους του Χρηματιστηρίου που προσέλκυσαν ξένους επενδυτές στη χώρα!

Η ΔΕΗ αντιπροσωπεύει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το πιο χαρακτηριστικό turn around story μιας κρατικής επιχείρησης που από την κατάρρευση, λεηλασία και επικείμενο κατακερματισμό της επί ΣΥΡΙΖΑ, κατέστη επί ημερών ΝΔ σε απόλυτο κυρίαρχο της ενέργειας και πρωταγωνιστή των εξελίξεων!

Και το story αυτό η κυβέρνηση το πούλησε καλά στους ξένους, που με τη σειρά τους έδειξαν εμπιστοσύνη και μπήκαν στη ΔΕΗ αθρόα, ενώ η αποκρατικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ επέφερε έσοδο 2,1 δις!!!

Σε απλά λόγια η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά στα χέρια Μητσοτάκη, ένα πείραμα που πέτυχε και κατέδειξε στην πράξη πώς το ικανό μάνατζμεντ στο δημόσιο τομέα μπορεί να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, από εξυγίανση έως και ισχυρή κερδοφορία!

Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται αντιληπτό ότι το ίδιο το success story της Ελλάδας όσον αφορά την οικονομία και την αγορά, περνάει μέσα από την ΔΕΗ.

Και εκτός των άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πρόδιδε ποτέ την εμπιστοσύνη που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν οι ξένοι επενδυτές στην οικονομία, στη χώρα και στο Χρηματιστήριο, στηρίζοντας κάθε επενδυτική προσπάθεια, από αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών και εισηγμένων επιχειρήσεων έως και διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησης φιλέτων του Δημοσίου!

Στο πρωτοδικείο το κούρεμα χρέους 87% βιομηχανίας προς ΔΕΗ και πιστωτές