Η «καρατόμηση» Ζαββού μπορεί για πολλούς να θεωρείται έκπληξη, όμως για όσους γνώριζαν το κλίμα που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες στο «τρίγωνο» Μαξίμου – πλατεία Συντάγματος και Τράπεζα της Ελλάδος, η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρείται φυσική εξέλιξη.
Οι φήμες ότι υπήρχαν προστριβές με στελέχη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είχαν φουντώσει και πλέον εδώ και μήνες τα σενάρια έκαναν λόγο για βαρύ κλίμα, με προεκτάσεις και σε πιο θεσμικούς κόλπους.
Το «τρίγωνο» Μαξίμου – πλατεία Συντάγματος και Τράπεζα της Ελλάδος ήταν καυτό, οι συγκρούσεις ήταν συνεχείς και οι συνεννοήσεις εξαιρετικά δύσκολες.
Είναι γνωστό στην οικονομική «πιάτσα» ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είχε καθόλου καλές σχέσεις με τον κ. Ζαββό, αλλά το ίδιο συνέβαινε και στις σχέσεις Σταϊκούρα – Ζαββού. Μια κατάσταση που δημιουργούσε δυστοκία στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται στον τραπεζικό τομέα.
Με τις σημερινές ανακοινώσεις, ο πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από την άλλη είναι εξόφθαλμο ότι την απέσυρε από τον άνθρωπο που επί δύο σχεδόν έτη ήταν ο υπεύθυνος για ένα χαρτοφυλάκιο εξειδικευμένο στον κλάδο των τραπεζών.
Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαιτέρως στην στήριξη της ανάκαμψης, η οποία απαιτεί σημαντική συμβολή των τραπεζών και της πιστωτικής επέκτασης. Μήνες τώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου έχει σταλεί το μήνυμα και προς τις τράπεζες πως πρέπει να πέσει ρευστότητα στην οικονομία με τη χορήγηση δανείων.
Είναι απολύτως λοιπόν σημαντική η αύξηση των δανείων από τις τράπεζες – όπου μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- θα αποτελέσουν τον κορμό της οικονομίας για το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση – σε αυτό το κρίσιμο 12μηνο για την επίτευξη του κυβερνητικού σχεδίου Ελλάδα 2.0 – χρειάζεται ηρεμία και γέφυρες με τις διοικήσεις των τραπεζών.