Το trade των διεθνών επενδυτικών οίκων-Σε ποιες μετοχές επενδύουν τώρα- Οι προσδοκίες από το πακέτο ανάκαμψης των 72 δις.   
  
– Η πορεία τουρισμού και υπηρεσιών – Ο επιτυχημένος εμβολιασμός και η οριστική λήξη της πανδημίας
 
Το νέο trade των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα για το 2021 οριοθετείται στις 1.000-1.100 μονάδες και στηρίζεται στο γρήγορο άνοιγμα, αλλά και γύρισμα της οικονομίας το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα στηριχθεί στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες.
Με το ράλι των τραπεζικών μετοχών μεταξύ 80 – 100% στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένοι επενδυτές προεξόφλησαν – ως ένα βαθμό – το γύρισμα καθώς τα δεδομένα είναι περισσότερα θετικά παρά αρνητικά. Η Εθνική Τράπεζα με πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και τιτλοποίηση 6,1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς η μετοχή απέδωσε έως και 100%. Η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ επανήλθε καθώς η μετοχή σημείωσε άνοδο 82-83% διαθέτοντας την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Η Alpha Bank με τιτλοποίηση 10,8 δισ. ευρώ που ολοκληρώνεται, επέστρεψε επίσης στην αγορά με την μετοχή να σημειώνει άνοδο 83%. Τέλος, η Πειραιώς με τιτλοποίηση ύψους 7 δισ. ευρώ είδε την μετοχή να ωθείται από τα σχέδια της ταχύτατης ιδιωτικοποίησης.
Παρά τον υψηλό όγκο των κόκκινων δανείων και τα moratoria που απειλούν χιλιάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, οι τέσσερις τράπεζες τρέχουν τιτλοποιήσεις, ύψους 31,5 δισ. ενώ θα εφαρμοστεί και ο νέος πτωχευτικός νόμος. Βασική αλλαγή του νέου νόμου είναι ότι, η τιμή των εξασφαλίσεων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες δεν είναι αυτή που θα ισχύσει, αλλά πολύ υψηλότερη, καθώς με το νόμο θα προχωρούν ταχύτερα οι διαδικασίες εκτέλεσης. Και, όπως, σημειώνουν συνεχώς οι εταιρείες διαχείρισης οι διαδικασίες εκτέλεσης θα αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και όχι όλους όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν δυνατότητα αποπληρωμής. Με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν συνεχή άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (4 % έως 7%) τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα διαμορφώσουν μια πιο θετική εικόνα. Από την άλλη πλευρά, εάν οι τράπεζες διαχειριστούν επιτυχώς τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας (έως 10 δισ. το ανώτερο όριο), τότε οι ολοένα και συζητούμενες αυξήσεις κεφαλαίου -μετά τα stress tests του Ιουλίου- θα δώσουν την οριστική εξυγίανση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Επιπλέον, η κυβέρνηση, εκτός από τον Ηρακλή ΙΙ για τις νέες τιτλοποιήσεις διαθέτει και το “όπλο” της κακής Τράπεζας, μια πρόταση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η μεταφορά, εκτός ισολογισμού, του μεγαλύτερου όγκου των κόκκινων δανείων θα δώσει τον απαιτούμενο “αέρα” στις ελληνικές τράπεζες, σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι για κάθε 1 δισ. νέα εξυπηρετούμενα δάνεια, κάθε Τράπεζα χρειάζεται 350-400 εκατ. ευρώ προβλέψεις. Κι αυτό πρέπει να προσμετράται από τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Το “στοίχημα” λοιπόν που αναλαμβάνουν οι ξένοι επενδυτές είναι εαν η οικονομία ανακάμψει γρήγορα με τις κρατήσεις για τον Τουρισμό να αυξάνονται. Η εξέλιξη της Αγγλίας με την έγκριση του εμβολίου ήταν μια άκρως θετική εξέλιξη καθώς η αγγλική αγορά είναι κομβική για τον ελληνικό Τουρισμό. Εφόσον βελτιωθεί η εικόνα στην εξάπλωση του ιού με τα πρώτα εμβόλια τον Ιανουάριο, τότε το γύρισμα της οικονομίας θα ενισχυθεί. Βεβαίως, η αγορά θα χρειαστεί τα απαραίτητα “καύσιμα” με ιδιωτικοποιήσεις ( ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, Αεροδρόμιο Αθηνών, ΕΛΠΕ, κ.ά.) Το ελληνικό χρηματιστήριο επίσης, όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς οι ξένοι χρειάζεται νέες εταιρείες καθώς η στήριξη σε κρατικές ή στις ίδιες εταιρείες δεν προσελκύει νέα κεφάλαια. Βεβαίως, η επιστροφή των επενδυτών δεν ακολουθήσει μια γραμμική κίνηση. Στην ελληνική αγορά έχουμε συνηθίσει συνεχή πισωγυρίσματα και οι επενδυτές πρέπει να σταθμίζουν τα γεγονότα, δίχως να ξεχνούν την μεγάλη εικόνα. Επιπρόσθετα, εντός των πρώτων μηνών οι πιέσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθούν και οι Τράπεζες, αλλά και η κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνικό, πολιτικό εαν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πρόνοιες.