Την ώρα που η πύρινη λαίλαπα, εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα και… ανέμων, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, δάση, σπίτια, κόπους και περιουσίες χρόνων, είναι προφανές και καταδεικνύεται στην πράξη πως το κράτος επί της ουσίας είναι ανήμπορο να αντιδράσει αποτελεσματικά σε τέτοιας έκτασης και έντασης φαινόμενα της φύσης.

Ο κρατικός μηχανισμός αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά απροετοίμαστος και ανεπαρκής, ενώ μετά βεβαιότητας λόγος πολύς θα γίνει για τις προμήθειες πάσης φύσεως πυροσβεστικών μέσων που δεν έγιναν και για την προμήθεια του ρωσικού Beriev που η ίδια η Πυροσβεστική πριν από χρόνια έλεγε ότι δεν συνάδει με τα ελληνικά δεδομένα και ότι είναι κατάλληλο για τις στέπες και τις αχανείς εκτάσεις της Ρωσίας, και όχι για το δύσβατο και εναλλασσόμενο μορφολογικά ελληνικό τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από το πέρασμα της φωτιάς που ακόμη απειλεί κατοικημένες περιοχές και μετατρέπει νοικοκυραίους σε πρόσφυγες, θα έρθει η ώρα του λογαριασμού. Θα καταμετρηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Σε όλους. Στον βαθμό που στον καθένα αναλογεί!

Kυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας υπό τον Μητσοτάκη στις 22:30

Στάχτες και συντρίμμια επηρεάζουν την εικόνα της κυβέρνησης

Προσπαθώντας, ωστόσο, να αντιμετωπίσει κανείς τις εξελίξεις από μακριά, από απόσταση, για να έχει πιο ξεκάθαρη και όχι θολή εικόνα της συνολικής κατάστασης, θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι οι στάχτες και τα συντρίμμια που αφήνει στο πέρασμά της η πύρινη λαίλαπα «γκριζάρει», για να μην πω «μαυρίζει», την εικόνα της κυβέρνησης που μοιραία μπαίνει στο κάδρο της κριτικής και των ευθυνών!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να αναλάβει πολιτική δράση, να δείξει αντανακλαστικά, να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται και το οποίο απειλεί τον κεντρικό σχεδιασμό και την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Και να αποκαλύψει τυχόν εμπρηστές, πιθανά σχέδια αποσταθεροποίησης αλλά και τους ανίκανους διαχειριστές κρίσεων!

Πρώτ’ απ’ όλα, όμως, πρέπει να σταματήσει τη φωτιά! Να σβήσει η απειλή για την κοινωνία, το περιβάλλον, την οικονομία!

Και είναι πραγματικά «κρίμα κι άδικο», μια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με σύνεση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ την ίδια ώρα εξυγιαίνει το τραπεζικό σύστημα, αποκαθιστά την κανονικότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οδηγεί την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης με το β’ εξάμηνο του 2021 να πραγματοποιείται πέραν κάθε προσδοκίας αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό άνω του 10%, να βρίσκεται στο κάδρο των ευθυνών και να απειλείται με ευρεία λόγω της συγκυρίας δημοσκοπική πτώση!

Φωτιά στην Εύβοια: Εντολή εκκένωσης της Λίμνης με ferry boat

Ακυρώνονται προσπάθειες ετών

Είναι «κρίμα κι άδικο» οι εξωγενείς παράγοντες και η ασύμμετρη απειλή να ανατρέπουν και να ακυρώνουν προσπάθειες χρόνων σε όλους τους τομείς, από την οικονομία, το ταμείο ανάκαμψης, τη διαχείριση του κορωνοϊού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

Είναι «κρίμα κι άδικο» η ανικανότητα των ολίγων διαχειριστών -υπουργών- κρατικών παραγόντων στην κυβέρνηση και μεμονωμένων νταραβεριτζήδων στο Μαξίμου με τις προσωπικές ατζέντες, τις κολεγιές με τους ολιγάρχες και τα συμφέροντα και με τις ακόρεστες φιλοδοξίες για εξουσία, να χρεώνουν για τις δικές τους ευθύνες και αποτυχίες την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό!

Υπό αυτό το πρίσμα είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δείξει προσωπικότητα και ειδικό βάρος την ώρα τούτη, να πάρει πρωτοβουλίες, να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές με το χθες, να φύγει από την πεπατημένη, να τολμήσει δομικές αλλαγές, να στηριχθεί σε αυτούς που ξέρει κι εμπιστεύεται και όχι στους δούρειους ίππους των επιχειρηματικών συμφερόντων και σε εκείνος που την ώρα τούτη τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και γελάνε από μέσα τους, ευελπιστώντας ότι θα έρθει σύντομα η ώρα της δικής τους προσωπικής πολιτικής ανέλιξης.

Κακά τα ψέματα, το επαναλαμβάνω για να δώσω έμφαση: οι στάχτες «γκριζάρουν» την εικόνα της κυβέρνησης και «ακυρώνουν» επιτυχίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο!

Πρώτα ο Θεός να αντιμετωπισθεί η πύρινη λαίλαπα, να καταμετρηθούν οι ζημιές και αμέσως μετά καταλογισμός ευθυνών, σκούπα, ανασύνταξη και επανεκκίνηση!

Για να μη χαθεί ό,τι με κόπο και αντιξοότητες χτίστηκε…