Το σχέδιο απόκτησης από τη χώρα μας ακόμα μεγαλύτερου στόλου πτητικών μέσων πυρόσβεσης, αλλά και τη λειτουργία μη επανδρωμένων drones, για πρώτη φορά στα χρονικά ενεργοποιεί η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που διαθέτουν τα περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Λόγω κλιματικής αλλαγής όμως, οι ανάγκες αυξάνονται. Το project ξεκινά από φέτος και ολοκληρώνεται σταδιακά έως το 2025. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί με κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο RRF.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ενέκριναν η Κομισιόν και η Βουλή των Ελλήνων, στη μάχη της πυρόσβεσης σχεδιάζεται μελλοντικά να ριχθούν:

1. Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – UAV (Drones) για αεροπορική επιτήρηση

Προβλέπεται η αγορά και λειτουργία μη επανδρωμένων οχημάτων σταθερής πτέρυγας – UAV (Drones) που θα χρησιμοποιούνται για αεροπορική επιτήρηση, εικόνες κ.λπ.

Η παρακολούθηση με drone παρουσιάζει μια ευκολότερη, γρηγορότερη και φθηνότερη μέθοδο που πλεονεκτεί και σε πολλά ακόμα σημεία, έναντι ελικοπτέρων και αεροπλάνων.

Επιπλέον, τέτοια Drones σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν και για τη σπορά ή αναδάσωση δυσπρόσιτων καμμένων περιοχών.

2. Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair CL415 σε CL515

Η επένδυση περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων κινητήρων, ψηφιακών ηλεκτρονικών και νέα εξαρτήματα σε 7 Canadair τύπου CL415, με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους σε CL515.

Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, δοκιμή και πιστοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος Line Fusion, βασισμένο στις ανάγκες που έχουν εντοπιστεί από τους ειδικούς όσον αφορά την κατάσβεση πυρκαγιάς με πτητικά μέσα.

Με αναβαθμισμένα συστήματα θα παρέχουν καλύτερη διεύθυνση πτήσης, σύστημα διαχείρισης πτήσεων, σύστημα προειδοποίησης για ευαισθητοποίηση του εδάφους, ή και συνθετική όραση.

3. Αγορά 2 ελικοπτέρων Sikorsky/ Erickson S-64 Skycrane

Το Sikorsky/ Erickson S-64 Aircrane είναι ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου, που μπορεί να σηκώσει περισσότερους από 11 τόνους εξωτερικών φορτίων, όπως οχήματα, εμπορευματοκιβώτια κτλ. Στην Πολιτική Προστασία είναι ιδανικό για γρήγορη χρήση ανάπτυξη υποδομών έκτακτης ανάγκης, όπως νοσοκομεία πεδίου και αντιμετώπιση καταστροφών υποδομές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές.

4. Αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Air Tractor για το νησιά

Προμήθεια έντεκα (11) αμφιβίων αεροσκαφών πυρόσβεσης τύπου Air Tractor για αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στα νησιωτικά συμπλέγματα.

Πρόκειται για εύκαμπτους αμφίβιους πυροσβεστήρες A/F 1,5 – 3 τόνων, με χαμηλό κόστος χρήσης και μικρές ανάγκες υποστήριξης.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τέτοια αεροσκάφη (802F) ως μία αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική στρατηγική για γρήγορο περιορισμό πυρκαγιών.

Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να ρίξουν 3.200 γαλόνια για να περιορίσουν μικρές πυρκαγιές με θάμνους (2,5 έως 3,5 στρέμματα) με έναν γύρο επιβραδυντικού.

Μεγαλύτερες πυρκαγιές μπορούν να περιοριστούν με τέσσερα αεροσκάφη 802F.

Εάν υπάρχουν δρόμοι μπορούν να ενσωματωθούν ως γραμμές συγκράτησης.

Τέτοιες ρίψεις πυρόσβεσης επιτρέπουν στις πυροσβεστικές υπηρεσίες να προσαρμόζουν το
επίπεδο απόκρισης στο μέγεθος και τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Η αγορά αφορά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν ειδικούς πλωτήρες, ώστε να μπορούν να
προσγειωθούν είτε σε παραδοσιακό διάδρομο, είτε επάνω στο νερό.

5. Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός δύο (2) Super Puma

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις κύριες διαμορφώσεις που έχουν σχεδιαστεί από την Airbus Helicopters για το EC225.

 

Το κόστος για τα συγκεκριμένα πτητικά μέσα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ως εξής (καθαρή αξία χωρίς ΦΠΑ):

1. Αγορά μη επανδρωμένων εναέριων μέσων – UAV (Drones) για αεροπορική επιτήρηση: 2,5 εκατ. ευρώ.

2. Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών Canadair CL415 σε CL515: 29 εκατ. ευρώ.

3. Αγορά 2 δύο (2) ελικοπτέρων βαρέων ανελκυστήρων Sikorsky/ Erickson S-64 Skycrane: 46 εκατ. ευρώ

4. Αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου ελκυστήρα Air για τα νησιά: 35 εκατ. ευρώ.