Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί πόλεμοι στη σύγχρονη οικονομική ιστορία έχουν συνήθως συμβεί ως αποτέλεσμα διαφορών στις εμπορικές πολιτικές, στη διαπραγμάτευση δασμών ή άλλων προστατευτικών μέτρων που επηρεάζουν την παγκόσμια εμπορική τάξη.
Από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς πολέμους ήταν :
Ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ – Βρετανίας (19ος αιώνας): Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εμπλέκονται σε μια σειρά από εμπορικές εντάσεις. Ο εμπορικός πόλεμος είχε ως αφετηρία την πολιτική των βρετανικών περιορισμών στις ΗΠΑ και τις δυσκολίες των Αμερικανών να εμπορεύονται ελεύθερα στην Ευρώπη λόγω της βρετανικής ναυτικής κυριαρχίας. Αυτό οδήγησε στην αποτυχημένη στρατιωτική αντιπαράθεση, γνωστή ως Ο Πόλεμος του 1812.
Ο Εμπορικός Πόλεμος Γερμανίας – ΗΠΑ (1930s): Στη δεκαετία του 1930, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, οι ΗΠΑ έθεσαν σφιχτούς περιορισμούς και δασμούς στην εισαγωγή προϊόντων, με αποτέλεσμα οι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, να αντιδράσουν με ανάλογα μέτρα. Ο “Smoot-Hawley Tariff Act” των ΗΠΑ, το 1930, προκάλεσε παγκόσμια αντίποινα, εντείνοντας την οικονομική ύφεση και συμβάλλοντας στην επιδείνωση της παγκόσμιας κρίσης.
Ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ – Ιαπωνίας (1980s): Στη δεκαετία του 1980, οι ΗΠΑ εισήγαγαν δασμούς σε Ιαπωνικά προϊόντα, λόγω της υπερβολικής εισροής ιαπωνικών αγαθών στην αμερικανική αγορά, όπως ηλεκτρονικά προϊόντα και αυτοκίνητα. Η Ιαπωνία απάντηση με μέτρα που περιλάμβαναν την υποτίμηση του γιεν και την ενίσχυση της παραγωγής στην Αμερική, το οποίο οδήγησε σε διαπραγματεύσεις και μειώσεις δασμών.
Ο Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας (2018-2020): Ίσως ο πιο πρόσφατος και γνωστός εμπορικός πόλεμος είναι αυτός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που ξεκίνησε το 2018 με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα αντέτεινε με δασμούς και περιορισμούς, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών κατέληξαν σε μια σειρά από συμφωνίες και ανακωχές, αν και η σύγκρουση συνεχίζεται σε ορισμένα επίπεδα.
Ο Εμπορικός Πόλεμος Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ (2000s): Η σύγκρουση αφορά τις αντιπαραθέσεις για τις επιδοτήσεις που δίνονταν στους αεροναυπηγικούς γίγαντες Boeing (ΗΠΑ) και Airbus (ΕΕ). Η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (ΠΟΕ) είχε παρέμβει για να επιλύσει τη διαφορά, αλλά οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες για πολλά χρόνια, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να επιβάλλουν αμοιβαίους δασμούς στα προϊόντα του άλλου.