Η Κίνα έχει κάθε λόγο να καθίσει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, αν δεν θέλει να δει την οικονομία της να μαραζώνει. Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλε ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν, σε νέα ανάρτησή του στο Χ, σε μια χρονική στιγμή που η ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Η Κίνα χάνει το «παιχνίδι της εφοδιαστικής»
Ο Άκμαν δεν μάσησε τα λόγια του: όσο παραμένουν οι δασμοί ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσει η Κίνα τη θέση της ως παγκόσμιο εργοστάσιο. Οι επιχειρήσεις ήδη σχεδιάζουν τη μεταφορά της παραγωγής σε Ινδία, Βιετνάμ, Μεξικό και ΗΠΑ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το άλλοτε αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα του Πεκίνου.
Και όπως τόνισε: «Ο χρόνος είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και εχθρός της Κίνας».
Το πολιτικό κόστος της αδιαλλαξίας
Ο Άκμαν, που τα τελευταία χρόνια στηρίζει αρκετές επιλογές εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως οι σημερινοί δασμοί είναι αδιέξοδοι. Το πρόβλημα δεν είναι τα οικονομικά δεδομένα, αλλά η πολιτική υπερηφάνεια: καμία κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι υποχωρεί.
Το Πεκίνο κρατά σκληρή γραμμή, με τον Σι Τζινπίνγκ να απορρίπτει κάθε επαφή με τον Τραμπ, αξιώνοντας πρώτα «σεβασμό». Όμως πίσω από τα μεγάλα λόγια, η οικονομική πίεση είναι ασφυκτική: ήδη εξετάζεται στο εσωτερικό της Κίνας η άρση δασμών 125% σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα, μια έμμεση παραδοχή των συνεπειών.
Ανάγκη για γρήγορη αποκλιμάκωση ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ
Ο Άκμαν προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σύντομα, η μεταφορά της παραγωγής από την Κίνα θα γίνει μη αναστρέψιμη. Παράλληλα, προτείνει μια «έντιμη υποχώρηση» και από τις δύο πλευρές: μείωση δασμών στο 10%-20%, έτσι ώστε να σωθούν τα προσχήματα και να αποφευχθεί μια παρατεταμένη σύγκρουση που δεν συμφέρει κανέναν.
Η μάχη του εμπορίου δεν θα κερδηθεί στα πρωτοσέλιδα, αλλά στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Και εκεί, ο χρόνος δεν περιμένει.