Οι αρχές της Ρωσίας διεξάγουν έρευνα εις βάρος του πρώην βουλευτή της Κρατικής Δούμας και επικριτή του Κρεμλίνου για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» αναφορικά με τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δικαστήριο της Μόσχας.

Οι ανακριτές ζήτησαν τη «σύλληψή του ερήμην», η οποία ουσιαστικά τον καθιστά καταζητούμενο και σημαίνει τη σύλληψή του το συντομότερο δυνατόν, σε περίπτωση που επιστρέψει στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η «σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών δημοσίως» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με πρόστιμο ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις, με ποινή φυλάκισης, μεγαλύτερης των 15 ετών, σύμφωνα με νόμο που ψηφίσθηκε οκτώ μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Αλεξέι Γκόρινοφ, δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας, καταδικάσθηκε τον Ιούλιο σε ποινή κάθειρξης επτά ετών μετά την καταδίκη του για το εν λόγω αδίκημα. Δύο άλλοι παράγοντες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Ιλιά Γιάσιν και ο Βλαντίμιρ Καρά–Μουρζά, έχουν προφυλακισθεί για παρόμοιες υποθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος επικριτής του πολέμου, ο πρώην Δήμαρχος της Γιεκατερίνεμπουργκ, Γιεβγκένι Ρόιζμαν, κατηγορήθηκε για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων, όταν χαρακτήρισε τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ως «εισβολή».

Αυτό το αδίκημα θεωρείται αξιόποινο και τιμωρείται –στην καλύτερη περίπτωση– με τριετή ποινή φυλάκισης και στην χειρότερη, με πενταετή –ή μεγαλύτερη– ποινή φυλάκισης.

Ο Πανομαριόφ άρχισε να δέχεται ισχυρές πιέσεις στη Ρωσία, απ’ όταν έγινε ο μοναδικός βουλευτής μεταξύ των 450 της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) που ψήφισε κατά της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Ο Πανομαριόφ, αναφερόμενος στην τελευταία εξέλιξη, έγραψε ότι θα είναι «η δεύτερη φορά» που συλλαμβάνεται ερήμην, σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμη:

«Η εποχή της αφθονίας τελείωσε»

Μητσοτάκης: «Σε 9 μήνες οι εκλογές» – Όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις, «ανοιχτό» το σενάριο για νέα παράταση