Οι πρώτες κινήσεις Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα 17 προεδρικά διατάγματα της θητείας του
Τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ ανέλαβε και επίσημα ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεμήνυσε σε κάθε τόνο ότι θα βάλει τέλος στον διχασμό και θα καταπολεμήσει την πανδημία.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, χρησιμοποίησε τη Βίβλο που είναι στην οικογένειά του από το 1893 ενώ η Καμάλα Χάρις ορκίστηκε σε δύο Βίβλους.

Η μία ανήκει στην αγαπημένη της γειτόνισσα Ρετζίνα Σέλτον και άλλη στον Θέργκουντ Μάρσαλ, του πρώτου αφροαμερικανού που ανέλαβε θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Mετά την ορκωμοσία, ο νέος πρόεδρος εκφώνησε την πρώτη ομιλία του κατά την οποία εστίασε στην επούλωση του έθνους.

Στις 22.00 ώρα Ελλάδας, Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις, συνοδευόμενοι από τους συζύγους του, παρακολουθούν την πομπή κάθε σώματος των ενόπλων δυνάμεων, ένα τελετουργικό που σηματοδοτεί την ειρηνική μετάβαση εξουσίας στον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον νέο πρόεδρο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον. Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον θα παραστούν σε αυτή την τελετή, μαζί με τις πρώην Πρώτες Κυρίες Μισέλ Ομπάμα, Λόρα Μπους και Χίλαρι Κλίντον. Στη συνέχεια ο Μπάιντεν θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσιγκτον.

Στον Λευκό Οίκο αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα 17 προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Οι πρώτες κινήσεις Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία.

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 4.30 ξημερώματα Ελλάδας και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα.

Στο πανηγυρικό σόου, υπό τον τίτλο: «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα κάνουν την εμφάνισή τους πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι,Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Δείτε περισσότερα για την ορκωμοσία Μπάιντεν εδώ.