Σύσκεψη συγκαλεί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αύριο Τρίτη, 29 Ιουνίου τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Μάλιστα τονίζεται ότι η «ενίσχυση της ρευστότητας που αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχουν ανακοινώσει οι συστημικές τράπεζες το 2020 είχαν πιστωτική επέκταση 5 δισ. ευρώ το 2020. Επίσης σε δημόσιες τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών έχουν κάνει λόγο για 8- 10 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση από κάθε ένα πιστωτικό ίδρυμα.
31 δις. για τις Τράπεζες
Υπενθυμίζεται ότι μέσω μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες θα κληθούν να υποστηρίξουν ένα πρόγραμμα ύψους 31 δισεκ. ευρώ. Ειδικά οι τράπεζες θα κληθούν να δώσουν δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ με τη μόχλευση Δημοσίου και τραπεζών το ποσό αναμένεται να φθάσει τα 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει λάβει επιδοτούμενη ρευστότητα περί τα 44,5 δις ευρώ και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14 δις ευρώ από το ξέσπασμα της πανδημίας και ένθεν.
Πάντως με βάση πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα καταδεικνύεται ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση και σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό. Διαπιστώνεται ότι το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι ΜμΕ απορρίπτεται, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ε.Ε είναι μόλις 8%.
Άνοιγμα σε δανειολήπτες
Πάντως διοικητικά στελέχη των τραπεζών τοποθετούμενα στο διάλογο για την ανάγκη πιστωτικής επέκτασης σημειώνουν ότι οι εποπτικές αρχές πιέζουν μεν για αύξηση χορηγήσεων αλλά σε δανειολήπτες φερέγγυους με βάση τους κανόνες. «Δώστε δάνεια εκεί που μπορείτε να τα πάρετε πίσω» είναι το μήνυμα όπως αναφέρουν χαρακτηριστικα.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας πρόεδρος της Ελληνική Ενωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χατζηνικολάου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τον περασμένο Φεβρουάριο σημείωσε:
«Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι τράπεζες είναι εποπτευόμενες οικονομικές μονάδες, γιατί δέχονται καταθέσεις και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να επιστρέψουν αυτές τις καταθέσεις, όταν οι καταθέτες τις απαιτήσουν. Και για να είναι αυτό δυνατόν, τα δάνεια τα οποία δίνουν, πρέπει να είναι επίσης εισπράξιμα. Εάν τα δάνεια σταματούν να είναι εισπράξιμα, υπονομεύεται η ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στην υποχρέωση επιστροφής των καταθέσεων στους καταθέτες.» είχε πει ο κ. Χατζηνικολάου. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι στόχος της εποπτείας είναι και η διατήρηση μίνιμουμ ίδιων κεφαλαίων για να καλύψουν τυχόν ζημιές, που συμβαίνουν όπως σε κάθε επιχείρηση. «’Αρα, μία οικονομική μονάδα με αρνητική οικονομική εικόνα, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Εποπτικά, οι κανόνες δεν μας επιτρέπουν να δανείζουμε προβληματικές επιχειρήσεις» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Βέβαια τις προηγούμενες μέρες ο Επιτρόπος Π. Τζεντιλόνι στη συνέντευξη τύπου μετά το τελευταίο Eurogroup στάθηκε στα θέματα χρηματοδότησης της οικονομίας.
Οι προκλήσεις
«Φυσικά παραμένουν προκλήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην καθυστέρηση εκκαθάρισής του» τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι ενώ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τα κόκκινα δάνεια. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα έρθει ο ίδιος προσωπικά και πάλι στην Αθήνα (δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες) για συμβάλει στην θετική ολοκλήρωση της 11ης Αξιολόγησης όπου ζητήματα πλειστηριασμών, πτωχευτικού, κόκκινων δανείων αλλά και της ρύθμισης για τα κορονοχρέη θα είναι κεντρικά.
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες αναλογίες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. Τα NPL έχουν μειωθεί, όπως συμφωνήθηκε και με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών, αλλά εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Καταγράφεται καλή πρόοδος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες αφερεγγυότητας» τόνισε με έμφαση ο κ. Ρέγκλινγκ δίνοντας το στίγμα στο τι έρχεται.
«Στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει το ερωτηματικό εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παρέχουν όλη την πίστωση που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει πλήρως. Είμαστε σε στενή επαφή» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.