Τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής, που στον μεγαλύτερο ίσως βαθμό καθορίζεται από το ύψος των επιτοκίων και την ακριβή διαβίωση, αλλά εμφανίζει ακόμα αντοχές, λόγω ξένων επενδύσεων και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί να αργούν να έρθουν, αλλά όταν καταγράφονται επισήμως, τότε αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό βάθος των συνεπειών της.
Οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ εμφανίζονται, λοιπόν, να είναι οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, καθώς οι συνέπειες από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής και τις απανωτές ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο αρνητικό κλίμα.
Άμεση συνέπεια αυτής της απαισιοδοξίας είναι η μεγάλη βουτιά που σημείωσε τον Σεπτέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε μεγάλο και απρόβλεπτο βαθμό τον περασμένο μήνα και διαμορφώθηκε στις -45,0 μονάδες από -28,6 μονάδες τον Ιούλιο, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα και την πτώση του οικονομικού κλίματος στις 108,0 μονάδες από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει συνοπτικά τις ακόλουθες εξελίξεις:
– Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθένησε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.
– Βιομηχανία: το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.
– Κατασκευές: οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.
– Υπηρεσίες: οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, εκείνες για τη ζήτηση κινήθηκαν αντίστοιχα πτωτικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένησαν ήπια.
– Λιανικό Εμπόριο: οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται οριακά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται.