Νέα άνοδο του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την τέταρτη κατά σειρά, καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν τον μήνα Αύγουστο, εμφανίζοντας ξανά back to back βελτίωση, σε συνέχεια των στοιχείων του Ιουλίου.

Η Ελλάδα, μάλιστα, κατάφερε να πάει κόντρα στην πτωτική τάση του οικονομικού κλίματος σε επίπεδο ΕΕ αλλά και Ευρωζώνης, εμφανίζοντας σημάδια ισχυρής ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 111,7 τον Αύγουστο από 111 τον προηγούμενο μήνα. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο αύξηση από τις 110 μονάδες του Ιουνίου.

Αν και τα επόμενα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα αναμένονται να ανακοινωθούν στις 3 Οκτωβρίου, είναι χαρακτηριστική η «συμφωνία» των εκτιμήσεων για την ανοδική τάση μεταξύ του Ιδρύματος και της Κομισιόν, καθώς στις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί υψηλά 16 μηνών στον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες προηγουμένως, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να «σκαρφαλώνει» σε ρεκόρ δύο ετών.

Στην βάση της νέας ανόδου του εν Ελλάδι κλίματος, βρίσκεται το «άλμα» των προσδοκιών στην βιομηχανία, το οποίο ενισχύθηκε στις 3,8 μονάδες από τις 1,1 του Ιουλίου. Ενισχυμένο εμφανίζεται ακόμα το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, το οποίο αυξήθηκε στις 24,7 μονάδες από τις 23,9 μονάδες.

Στις υπηρεσίες, αντίθετα, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στις 38,4 μονάδες από τις 45 μονάδες, στις καταναλωτικές προσδοκίες στις -35,4 μονάδες από τις -28,6 μονάδες έχοντας πάντα ως «βαρίδι» την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές που «τσακίζουν» τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αλλά και στις Κατασκευές στις -7,8 μονάδες από -7,1 μονάδες.

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η συνεχιζόμενη εν γένει άνοδος του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό των αβεβαιοτήτων και του πολιτικού ρίσκου, τα οποία ακολούθησαν την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας, που έβγαλαν την χώρα από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο. Το παραπάνω γεγονός οδηγεί σε σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που σε έναν βαθμό έχει ήδη φανεί και από την πορεία στο κόστος δανεισμού της χώρας, με την αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας να είναι ένα στοιχείο που «δεσπόζει» στην ατζέντα του επόμενου διαστήματος.

Το ΙΟΒΕ, εκφράζει αισιόδοξες εκτιμήσεις για πολλές πτυχές της οικονομίας, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να αναφερθεί σε προκλήσεις σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Συνεχίζεται η πτώση σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Τα νέα όμως δεν είναι το ίδιο χαρμόσυνα σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η ΕΕ και η ζώνη του Ευρώ είδαν για άλλη μία φορά το οικονομικό κλίμα να καταποντίζεται. Τον Αύγουστο του 2023, ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε να μειώνεται τόσο στην ΕΕ κατά 0,6 μονάδες στις 92,9 μονάδες, όσο και στην Ευρωζώνη, στις -1,2 μονάδες στις 93,3 μονάδες.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο και ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης υποχώρησε περαιτέρω κατά 1 μονάδα στις 101,7 μονάδα στην ΕΕ και -1,3 μονάδες στις 102,1 στην Ευρωζώνη.