Τις πιο ασφαλείς και πιο επικίνδυνες χώρες για να ταξιδέψει κάποιος στον κόσμο το 2024 ανακοίνωσε το International SOS σύμφωνα με το CNBC. Η εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου, στον «Χάρτη Κινδύνων του 2024», έχει ταξινομήσει αυτές τις χώρες με βάση διάφορες μετρήσεις, όπως η ασφάλεια, οι ιατρικοί κίνδυνοι καθώς και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής.

Τα αφρικανικά έθνη, η Λιβύη και το Νότιο Σουδάν, έχουν αναδειχθεί σε μέρη με «ακραίους» κινδύνους για την ασφάλεια, τα οποία συνδέονται με χώρες με «ελάχιστο ή ανύπαρκτο κυβερνητικό έλεγχο, νόμο και τάξη» και ελάχιστα λειτουργικές κυβερνητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, σύμφωνα με το International SOS.

Οι χώρες με «υψηλούς» κινδύνους ασφαλείας υποφέρουν από διαδηλώσεις που είναι συχνά βίαιες και θα μπορούσαν να στοχεύουν ξένους τουρίστες. Η Βενεζουέλα, το Πακιστάν και η Βιρμανία ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αντίθετα, οι Σκανδιναβικές χώρες είναι από τις πιο ασφαλείς όσον αφορά στην ασφάλεια. Η μέτρηση αξιολογεί τις απειλές που προέρχονται από την πολιτική βία και την κοινωνική αναταραχή, παράλληλα με την επικράτηση της βίας και των μικροεγκλημάτων. Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γροιλανδία έχουν όλες ταξινομηθεί ως χώρες με «ασήμαντους» κινδύνους για την ασφάλεια. Η Ελβετία και η Σλοβενία συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες αυτές.

Ιατρικές “ανησυχίες”

Χώρες με «πολύ υψηλούς» ιατρικούς κινδύνους, οι οποίοι αξιολογούνται με βάση την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως ο Covid-19 και το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, μαζί με πολλά αφρικανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν και της Λιβύης. Τα κράτη με τους λιγότερους ιατρικούς κινδύνους περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ενώ ταξιδεύετε είναι μια πρωταρχική ανησυχία για τους ανθρώπους – με το 60% των ταξιδιωτών να δηλώνουν ότι η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι ο βασικός οδηγός για την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης. Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος τραυματισμών ή ασθενειών που υπέστησαν στο εξωτερικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προσωπικά έξοδα, δήλωσε ο James Clark, ειδικός περιεχομένου στην ασφαλιστική εταιρεία Squaremouth.

Το International SOS κατέταξε επίσης τις χώρες με βάση την κλιματική αλλαγή και πώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές. Αν και για τους ταξιδιώτες αυτό μπορεί να μην είναι θέμα άμεσης ανησυχίας ακόμα. «Βλέπουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι γίνονται πιο αλληλοεξαρτώμενοι. Για παράδειγμα, η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ιατρικών κινδύνων, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων ασθενειών ή στην αύξηση της συχνότητας των υπαρχουσών ασθενειών», δήλωσε στο CNBC Travel ο Noriko Takasaki, διευθυντής ασφαλείας στο International SOS.

Διαβάστε ακόμη: