Το 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισήγαγε στην ελληνική πολιτική σκηνή τον όρο του «επιτελικού κράτους». Στη νέα του θητεία, όμως, επέλεξε να καταφύγει σε έναν άλλο όρο, τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Μιλώντας για «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να περιγράψει την «πρόθεση» της κυβέρνησής του για τολμηρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις.

Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Ήδη, από τις προγραμματικές δηλώσεις ξεκίνησαν τα κυβερνητικά αυτογκόλ και τα «αδειάσματα» σε υπουργούς.

Την αρχή έκανε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρυθμίσουμε. Η απιστία, δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση».

Τι το ήθελε; Ξεκίνησε, αρχικά, το άδειασμα από το Μαξίμου μέσω διαρροών και επισημοποιήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο».

Ένας καλοπροαίρετος θα έλεγε ότι αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες των οικογενειών. Και η δεύτερη εβδομάδα, ωστόσο, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πήγε και τόσο καλά.

Ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, «βιάστηκε» να ανακοινώσει την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και να προαναγγείλει την ίδρυση ενός σώματος… έφιππων αστυνομικών. Σε αυτό το σημείο άρχισαν οι δηλώσεις σε ύφος «αντιπροέδρου Εδεσσαϊκού».

Ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον υπουργό του, μέσω κυβερνητικών διαρροών, για το θέμα της έφιππης αστυνομίας. Μετά ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να δηλώσει πως «δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία».

Και ακολούθησε η χθεσινή αναφορά του Κυριακού Μητσοτάκη, αρχικά, για την έφιππη αστυνομία λέγοντας: «Σκέφτηκα, για την έφιππη αστυνομία, ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο. Δεν χρειαζόμαστε. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή έφιππη…», για να προσθέσει ότι «ήταν κάτι το οποίο υπήρχε -πρέπει να σας πω- εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη. Έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν το χρειαζόμαστε».

Μάλιστα, για την πανεπιστημιακή είπε ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Ούτε αυτό είπε ο Υπουργός, διότι άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, ήμουν μεν στο Βίλνιους αλλά άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτό το οποίο είπε», ενώ συνέχισε τα εμπρός- πίσω με τα «είναι ή δεν είναι», «ενσωματώνονται – δεν ενσωματώνονται στην ΕΛΑΣ» τα στελέχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι προφανές πως η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανέναν βηματισμό στις δύο πρώτες εβδομάδες της. Αλλά έχει πραγματικά μεγάλη απόσταση το να υπόσχεσαι , από τη μία, «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» και, από την άλλη, να καταλήγεις σε έναν «έφιππο»  – και σε πλήρη αποδρομή – εκσυγχρονισμό.

Διαβάστε περισσότερα