Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους κανόνες ορόσημο του μπλοκ για την τεχνητή νοημοσύνη, γνωστούς ως EU AI Act, ξεπερνώντας ένα βασικό εμπόδιο για να γίνει νόμος ο πρώτος επίσημος κανονισμός της τεχνητής νοημοσύνης στη Δύση.

Οι κανόνες είναι οι πρώτοι ολοκληρωμένοι κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει γίνει βασικό πεδίο μάχης στην παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας – ιδιαίτερα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο από τις προτροπές των χρηστών.

Αυτό που μπορεί να κάνει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, από την παραγωγή μουσικών στίχων μέχρι τη δημιουργία κώδικα, έχει εντυπωσιάσει ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, ακόμη και μαθητές. Αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την εκτόπιση θέσεων εργασίας, την παραπληροφόρηση και την προκατάληψη.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης ψηφοφορίας την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο AI με 499 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 93 αποχές.

Ο κανονισμός απέχει πολύ από το να γίνει νόμος, αλλά είναι πιθανό να είναι ένας από τους πρώτους επίσημους κανόνες για την τεχνολογία παγκοσμίως.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν να θέσουν τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT υπό μεγαλύτερους περιορισμούς. Οι προγραμματιστές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να υποβάλουν τα συστήματά τους για έλεγχο πριν τα κυκλοφορήσουν εμπορικά.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης να επιμείνει στην απαγόρευση των βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και των αμφιλεγόμενων συστημάτων «κοινωνικής βαθμολόγησης».

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει ανησυχία για μια προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να μειώσει την απαγόρευση. Ωστόσο, οι νομοθέτες το συνέχισαν και συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη βιομετρική επιτήρηση από όλα τα δημόσια περιβάλλοντα.

Οι νόμοι έχουν τεράστιες επιπτώσεις για τους προγραμματιστές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT του OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και το Bard της Google.

Διαβάστε περισσότερα