Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν κοινό «κώδικα δεοντολογίας» για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και θα εφαρμόζεται εθελοντικά στον τομέα, καθώς πρόκειται για μία περίοδο, κατά την οποία οι «μεγάλες δυνάμεις» εξετάζουν τη θέσπιση ρυθμιστικών κανόνων.

«Τις επόμενες εβδομάδες, θα παρουσιάσουμε το σχέδιο του κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σουηδία, μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο στόχος είναι «να καθορισθούν εθελοντικοί κανόνες, που θα είναι ανοικτοί σε όλες τις χώρες, οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες αξίες», τόνισε ο τελευταίος. Βασική ιδέα, είναι να παρουσιασθεί «πολύ, πολύ σύντομα» μία οριστική πρόταση, επί της οποίας «θα μπορούσαν να δεσμευτούν εθελοντικά» οι αμερικανικοί «κολοσσοί» του τομέα, όπως η Microsoft, η Meta και η Google, εξήγησε η κ. Βεστάγκερ.

Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα από τα βασικότερα κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (CCT) που διεξήχθη στην πόλη Λουλέο της βόρειας Σουηδίας. Το «παρών» έδωσε και ο δημιουργός του επαναστατικού ρομπότ, ChatGPT, Σαμ Άλτμαν.

To CCT, στο οποίο μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρύθηκε το 2021, με στόχο την ανατροπή των εμπορικών «αναταράξεων» επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. «Οι δύο πλευρές συμμερίζονται την κοινή άποψη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και κινδύνους για την κοινωνία μας», υπογραμμίσθηκε στο επίσημο ανακοινωθέν.

Η Ένωση επιθυμεί να είναι η πρώτη στον κόσμο, που θα αποκτήσει πλήρες και υποχρεωτικό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να περιορισθούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, πριν από τα τέλη του 2025.

Η Κίνα έχει, επίσης, κάποια σχέδια για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου, με το οποίο θα επιτηρείται η ασφάλεια των «εργαλείων» τεχνητής νοημοσύνης. Στην Ουάσινγκτον, παρά την πληθώρα συζητήσεων, δεν έχει «περάσει» κανένα υποχρεωτικό πλαίσιο. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φοβούνται ότι αν η Δύση δεν ενωθεί εγκαίρως, τα κινεζικά πρότυπα θα επικρατήσουν.

Διαβάστε ακόμη: