Τι συμβαίνει πίσω από τις βιτρίνες των μουσείων; Ποιοι άνθρωποι εργάζονται και τι δουλειές κάνουν; Πώς μελετούν και πώς συντηρούν τα εκθέματα; Με ποιο σκεπτικό οργανώνουν τις εκθέσεις και πώς τις σχεδιάζουν;
Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παρουσίασης; Αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν να εξερευνήσουν 10 έφηβοι/ες που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Μουσείου Κανελλοπούλου ”ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”.
Μέσα από 8 τρίωρες συναντήσεις, οι νέοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε μουσεία (αρχαιολόγους, συντηρητές, σχεδιαστές εκθέσεων, γραφίστες, επιμελητές σύγχρονης τέχνης, κ.ά.), να συζητήσουν μαζί τους και να μάθουν τον τρόπο δουλειάς τους μέσα από πρακτικές ασκήσεις και δραστηριότητες.
Στη συνέχεια, μαζί με τους επιμελητές του μουσείου, θα αναλύσουν την οργάνωση της υπάρχουσας έκθεσης και θα προτείνουν τις δικές τους ιδέες για θέματα μελλοντικών εκθέσεων, για την παρουσίαση επιμέρους ενοτήτων και για αντικείμενα που, κατά τη γνώμη τους, θα πρέπει να «πρωταγωνιστούν».
Στο τέλος, θα επιλέξουν μια ομάδα αντικειμένων και, σε συνεργασία με τους επιμελητές και τον αρχιτέκτονα-σχεδιαστή, θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν μια μικρή έκθεση η οποία να αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι νέοι/ες τις λειτουργίες ενός μουσείου και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτό, να εκφράσουν τις απόψεις τους για το τι τους αρέσει σε ένα μουσείο και τι θα ήθελαν να βελτιωθεί ή να αλλάξει, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να υλοποιούν τέτοιου είδους αλλαγές.
Ημερομηνίες: Σάββατα 4, 11, 18 Μαρτίου / 1, 8, 22, 29 Απριλίου / 6 Μαΐου 2023.
Ώρες: 11:00-14.00. Ηλικίες: 14-17 ετών.
Η αίτηση συμμετοχής
Η αίτηση συμμετοχής μπορεί να σταλεί μέσω email στο [email protected] αναγράφοντας το όνομα και το επώνυμο του ενδιαφερόμενου, την ηλικία και τη σχολική τάξη, το όνομα και το επώνυμο του γονέα ή κηδεμόνα, το τηλέφωνο επικοινωνίας και το e-mail του γονέα ή κηδεμόνα.
Επίσης, σε 2-3 γραμμές εξηγήστε γιατί σας ενδιαφέρει το πρόγραμμα. Προθεσμία υποβολής: έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής για όλο το σεμινάριο: 25 ευρώ.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των σεμιναρίων είναι της Μυρτώς Λάβδα, εκπαιδευτικού τέχνης, ενώ συμμετέχουν οι Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Μπεκιάρης (αρχαιολόγοι), Αγγελική Δημητριάδου, Άννα Βουζάτου (συντηρήτριες), Σπύρος Νάσαινας (αρχιτέκτονας-σχεδιαστής), Βίκτωρ Γκόγκας (γραφίστας), Αναστασία Δούκα (εικαστικός), Εβίτα Τσοκάντα (συγγραφέας – επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης).
Συντονισμός – Πληροφορίες. Μιρένα Χατζημανώλη, Τ 210 3319300 (εσωτ. 1645), E-mail: [email protected]