Πρόκειται για μια ερμαφρόδιτη κατάσταση, που όμοιά της δεν έχει προηγούμενο.

Ως γνωστόν, οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν μέσω του “Ηρακλή” και των διαδοχικών τιτλοποιήσεων το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων τους, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφουν πολύ υψηλά κέρδη και πάλι, μετα από πολλά χρόνια και αφού διασώθηκαν με τις διαδοχικές επίσης τιτλοποιήσεις.

Αλλά, από το νέο χρόνο θα γίνουν και νέες τιτλοποιήσεις, όσων προβληματικών δανείων απέμεινα στις 4 συστημικές τράπεζες, αλλά και στις μικρότερες, Παγκρήτια, Attica Bank και κάποιες συνεταιριστικές.

Τιτλοποιήσεις ετοιμάζει βέβαια και πάλι η PQH, ουσιαστικά ο εκκαθαριστής της Τράπεζας της Ελλάδος, για δάνεια τραπεζών που έκλεισαν και δεν υπάρχουν πλέον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό τους ύψος θα υπερβεί τα 16 δισ. ευρώ, εκτός αν οι τράπεζες αποφασίσουν να εντάξουν στον “Ηρακλή ΙΙΙ” και κάποια από τη νέα φουρνιά “κόκκινων” δανείων (το ακριβές ύψος των οποίων ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, παρά μόνο οι ίδιες οι τράπεζες) οπότε το συνολικό ποσό θα αυξηθεί.

Όλα καλά ως εδώ. Όχι βέβαια ακριβώς, καθώς από την πλευρά των servicers, των διαχειριστών δανείων, διατυπώνεται πλέον ανοιχτά θέμα επιστροφής μέρους των συνολικών δανείων που έχουν πάρει, τα οποία κατά την εκτίμησή τους έχουν “πρασινίσει” πλέον και φυσιολογικά πρέπει να γυρίσουν στη βάση τους, ήτοι στις τράπεζες που τα είχαν δώσει.

Τραπεζικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα αυτό τίθεται επιτακτικά και με επιμονή από τους διαχειριστές, χωρίς όμως οι τράπεζες να έχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα ότι πράγματι δεν θα διατρέξουν εκ νέου κινδύνους από τους ίδιους δανειολήπτες των προς επιστροφή δανείων.

Επιπλέον, η αξίωση των διαχειριστών να τα πουλήσουν αυτά τα “πρασινισμένα” δάνεια κοντά στο 80% και πλέον της αξίας τους, έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στις τράπεζες, που δεν φαίνονται και ιδιαίτερα πρόθυμες να ανταποκριθούν.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ωθούν τις σχετικές συζητήσεις προς το τέλος του 2024, προφανώς γιατί μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των επιτοκίων και το πιθανότερο θα έχει αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή τους.

Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένα θέμα προς επίλυση, το οποίο δεν είναι άλλο από το τι επιτόκιο θα φέρουν αυτά τα δάνεια που θα επιστρέψουν στην εκδότρια τράπεζα, αυτά που είχαν, αυτά που ίσχυαν επί διαχειριστώ ή θα τιμολογηθούν με τα τρέχοντα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: