Ο Ριντ Χέιστινγκς, συνιδρυτής της Netflix Inc. και ο Έρικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Inc., έδωσαν τη στήριξή τους σε μια νεοφυή αφρικανική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της άρδευσης.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι είναι μεταξύ των επενδυτών, που έχουν προσφέρει 27 εκατομμύρια δολάρια στο Ναϊρόμπι της Κένυας στην έδρα δηλαδή, της SunCulture. 

Η SunCulture προσφέρει ηλιακές αντλίες νερού σε αγρότες μικρής κλίμακας, βοηθώντας τους να αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες αντλίες ντίζελ. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται την πώληση πιστώσεων άνθρακα για την επιδότηση του κόστους των αντλιών, προσφέροντας έτσι οικονομικά προσιτές λύσεις σε αγρότες σε διάφορες χώρες της Αφρικής. Η startup δραστηριοποιείται στην Κένυα, την Ουγκάντα ​​και την Ακτή Ελεφαντοστού και έχει συμφωνίες διανομής στην Αιθιοπία, τη Ζάμπια και το Τόγκο.

«Η SunCulture βοηθά τους αγρότες να καλλιεργούν περισσότερα τρόφιμα», εξηγεί ο Χάστινγκς, σύμφωνα με το Bloomberg. Η startup εκτιμά, ότι από τα 700 εκατομμύρια Αφρικανούς που ζουν σε αγροκτήματα μικρών εκμεταλλεύσεων μόνο το 4% έχει πρόσβαση στην άρδευση, που σημαίνει ότι έχουν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις και είναι ευάλωτοι στις ξηρές καιρικές συνθήκες.

Η εταιρεία έχει πουλήσει 47.000 μονάδες, που τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες και μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρά κτίρια. Χρησιμοποιούν μόλις 310 watt ισχύος, που ισοδυναμεί με αυτή που απαιτείται για περίπου πέντε λαμπτήρες πυρακτώσεως κανονικού μεγέθους.

«Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής άρδευσης μικρών κατόχων στην Αφρική. Χρησιμοποιούμε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και έσοδα από άνθρακα για να κάνουμε το κόστος της ηλιακής άρδευσης 50% φθηνότερο από τις αντλίες ντίζελ και βενζίνης», δήλωσε ο Σαμίρ Ιμπραίμ, διευθύνων σύμβουλος της SunCulture. «Η άρδευση είναι ακριβώς όπως η παλιά πολύ «αντισέξι» τεχνολογία, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις σας έως και πέντε φορές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο γύρος χρηματοδότησης της Σειράς Β ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια δολάρια, που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία μέχρι σήμερα και προχωρά σε κάποιο βαθμό προς τον στόχο της να συγκεντρώσει 219 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση 274.000 συστημάτων της μόνο στην Κένυα.

Η εταιρεία σχεδιάζει, επίσης να επεκταθεί σε ολόκληρη την ήπειρο με πιλοτικά προγράμματα, που είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες. Σημειώνεται, τέλος, πως μεταξύ των επενδυτών σε προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης ήταν οι EDF International SAS, DPI Energy Ventures Ltd., Equator Africa Fund και Energy Access Ventures Fund. Η EKTA Partners με έδρα το Λονδίνο παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη για τον γύρο της Σειράς Β

Διαβάστε ακόμη: