Νέα άνοδο-ρεκόρ κατέγραψε ο χρυσός, καθώς οι ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις ΗΠΑ εξετάζει μείωση των επιτοκίων έδωσαν νέα ώθηση σε ένα ράλι που εξηγείται επίσης χάρη στις γεωπολιτικές εντάσεις και την ισχυρή ζήτηση εκ μέρους της Κίνας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε φτάνοντας στα 2.265,73 δολάρια η ουγγιά τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο 1,6% σε σχέση με την τιμή κατά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ την Πέμπτη, καταγράφοντας νέο υψηλό, σε μια σειρά ρεκόρ του τελευταίου διαστήματος. Ο δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) που αποτελεί τον βασικό δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, υποχώρησε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, όταν πολλές αγορές ήταν κλειστές λόγω του καθολικού Πάσχα. Το γεγονός ερμηνεύεται ως ένδειξη κινήσεων για τη μείωση του κόστους δανεισμού, κάτι που ωστόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις.

Το γιατί ο χρυσός καταγράφει συνεχώς εντυπωσιακή ανοδική πορεία επιχειρεί να εξηγήσει το Bloomberg, κάνοντας λόγω για πλήθος θετικών παραγόντων προς την κατεύθυνση αυτή. Η προοπτική νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία έχουν στηρίξει το ράλι του χρυσού, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στην Κίνα. Στην Κίνα, όπως γράφει το Bloomberg, οι καταναλωτές αγοράζουν χρυσό εν μέσω συνεχιζόμενων προβλημάτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η κινεζική ζήτηση «εκτοξεύει» τον χρυσό

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,9% στα 2.248,96 δολάρια η ουγγιά το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, μετά την άνοδο 3% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης σχετικής ισχύος 14 ημερών ήταν κοντά στο 78, πάνω από το επίπεδο των 70 που δείχνει σε ορισμένους επενδυτές ότι οι τιμές μπορεί να έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και πολύ γρήγορα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε μικρή μεταβολή, ενώ το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο διαπραγματεύτηκαν όλα υψηλότερα.

Η ζήτηση χρυσού στην Κίνα ήταν έντονη τα τελευταία τρίμηνα, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προσθέσει σημαντικούς όγκους χρυσού στα αποθέματά της, ενισχύοντας τις συμμετοχές συνεχόμενα επί 16 μήνες. Επιπλέον, η αγορά χρυσού κερδίζει σε δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων Κινέζων.

Οι θετικές προοπτικές του μετάλλου έχουν επικυρωθεί από μια σειρά από κορυφαίες τράπεζες. Μεταξύ αυτών, η JPMorgan Chase & Co. που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο χρυσός ήταν η Νο. 1 επιλογή της στις αγορές εμπορευμάτων και ότι η τιμή μπορεί να φτάσει τα 2.500 δολάρια η ουγγιά φέτος. Η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι βλέπει δυνατότητες για 2.300 δολάρια, υπογραμμίζοντας τα οφέλη από ένα περιβάλλον χαμηλότερου επιτοκίου.

Διαβάστε ακόμη: