Η Patek Philippe και η Rolex θεωρούνται συχνά ως οι “βασιλιάδες” της βιομηχανίας, ωστόσο υπάρχει ένας avant-garde οίκος που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κλονίσει την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων.

Ο λόγος για τον ανεξάρτητο οίκο ωρολογοποιίας Richard Mille, ο οποίος έχει γίνει γίνει κυρίαρχος παίκτης στη βιομηχανία ρολογιών χάρη στις τολμηρές δημιουργίες του που από πολλούς θεωρούνται ως η απόλυτη έκφραση πλούτου.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s υπάρχουν διάφοροι λόγοι που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συλλέκτες.

Ο Richard Mille ιδρύθηκε 1999 με την υποστήριξη της Audemars Piguet και της θρυλικής εταιρείας ανάπτυξης Renaud et Papi. Η αποστολή ήταν να ωθήσει την κορυφαία, χειροποίητη ωρολογοποιία στα όρια της τεχνικής καινοτομίας.

Δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε στην Baselworld το Richard Mille RM001, ένα ρολόι περιορισμένης έκδοσης 17 τεμαχίων με κάσα από λευκό χρυσό 18 καρατίων που δεν περιελάμβανε διαμάντια ή πολύτιμους λίθους, και ξεχώρισε για την εξαιρετική μηχανική του. Η τιμή του ήταν 159.000 ευρώ και εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πρώτο Horology Forum που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Λονδίνο εξετάστηκε η κατάσταση στην βιομηχανία ρολογιών. Ένα από τα πιο καυτά θέματα μεταξύ των αγοραστών ρολογιών υψηλής ποιότητας ήταν η επιθυμία τους να κατέχουν ένα ρολόι Richard Mille. Ερωτηθείς γιατί, οι καλύτεροι ωρολογοποιοί του κλάδου επισήμαναν την ποιότητα των μηχανισμών του οίκου.

Η περίπλοκη σχεδίαση του

Τα ρολόγια Richard Mille αναγνωρίζονται αμέσως απο τους λάτρεις της υψηλής ωρολογοποιίας – ακόμα και από απόσταση – χάρη στην σχεδίαση τους, η οποία είναι ιδιαίτερα τολμηρή και περίπλοκη. Σύμφωνα με το Forbes, η απόκτηση ενός ρολογιού Richard Mille ισοδυναμεί με “την αγορά ενός μικροσκοπικού σπορ αυτοκινήτου για τον καρπό”. Όπως είπε και ο ίδιος ο Mille, “Θέλω οι άνθρωποι που βλέπουν τα ρολόγια μου και να λένε «Ουάου»!”.

Λιγότερα από 5.000 ρολόγια Richard Mille κατασκευάζονται ετησίως. Για μια νέα μάρκα, αυτός είναι ένας σχετικά υψηλός αριθμός, ωστόσο η ζήτηση για τα ρολόγια ξεπερνά σταθερά την παραγωγή. Οι ισχυρές τιμές των δημιουργιών του οίκου σε δημοπρασίες συνεχίζουν να αντανακλούν αυτή την τάση.

Υλικά κατασκευής

Όταν δοκιμάζετε έναν φαινομενικά ογκώδη ρολόι, όπως το Richard Mille RM 50-3 McLaren F1 split-seconds tourbillon chronograph, το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε είναι το βάρος. Και όμως πρόκειται για ένα μοντέλο που φαίνεται να αψηφά την βαρύτητα, καθώς ζυγίζει μόλις 40 γραμμάρια. Για την παραγωγή αυτού του επαναστατικού ρολογιού ο Richard Mille συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και τη McLaren-Honda, καθώς εξιδικεύονται σε ελαφριά υλικά.

“Η χειραψία του δισεκατομμυριούχου”

Tα ρολόγια του οίκου το παρατσούκλι “η χειραψία του δισεκατομμυριούχου”, καθώς κοσμούν τους καρπούς ισχυρών αντρών. Η μάρκα ενισχύει αυτό το μήνυμα συνεργαζόμενη με πρεσβευτές όπως ο πρώην πιλότος της Formula 1, Φελίπε Μάσα, και ο τενίστας – φαινόμενο από την Μαγιόρκα, Ραφαέλ Ναδάλ.