Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Αλλάζει τη διάθεσή μας, διαμορφώνει τον τρόπο σκέψης μας, μας ηρεμεί. Πολλές φορές μάλιστα, θα ακούσουμε ξανά και ξανά τα αγαπημένα μας τραγούδια ιδίως, όταν βιώνουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις.

Ο Πλάτωνας είχε πει πως «η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο μυαλό, πτήση στη φαντασία και ζωή σε όλα», αλλά και ο ζωγράφος Ζαν Μισέλ Μπασκιά είχε δηλώσει πως «ενώ η τέχνη διακοσμεί το χώρο, η μουσική στολίζει τον χρόνο».

Μερικοί από τους διασημότερους και πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες ξέρουν πώς να προσελκύουν το κοινό τους τόσο, μέσω των τραγουδιών όσο, και μέσω της σχέσης που δημιουργούν με τους θαυμαστές τους. Ποιοι είναι όμως, οι πλουσιότεροι καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας;

10. Μπιγιονσέ

Η Μπιγιονσέ χαρακτηρίζεται συχνά, ως η πιο επιτυχημένη pop καλλιτέχνιδα της γενιάς της. Μέχρι στιγμής, έχει προταθεί για 79 βραβεία Grammy και έχει κερδίσει συνολικά, 28 βραβεία, αριθμός – ρεκόρ.

Είναι ιδιοκτήτρια της Parkwood Entertainment, μιας αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης, παραγωγής και ψυχαγωγίας. Παράλληλα, διαθέτει την Ivy Park, μια επωνυμία ένδυσης, αποδεικνύοντας πως εκτός από μία καταξιωμένη προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας είναι επίσης, και μία επιτυχημένη γυναίκα επιχειρηματίας. 

  • Καθαρή αξία για το 2022:450 εκατομμύρια δολάρια
  • Καθαρή αξία για το 2023:540 εκατομμύρια δολάρια
  • Ετήσια αύξηση 90 εκατομμύρια δολάρια

9. Μαντόνα

Η Μαντόνα κάνει περιοδείες για δεκαετίες ενώ παράλληλα, έχει τραγουδήσει στις περισσότερες ζωντανές συναυλίες από οποιαδήποτε γυναίκα μουσικό. Ένα τεράστιο μέρος του πλούτου της επομένως, προέρχεται από τις περιοδείες της. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας της, κέρδισε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από περιοδείες, πράγμα που σημαίνει ότι «η βασίλισσα της ποπ» είναι η σόλο καλλιτέχνιδα όλων των εποχών με τις υψηλότερες εισπράξεις. Η επτά φορές νικήτρια των βραβείων Grammy έχει προταθεί για 817 βραβεία στην καριέρα της και έχει κερδίσει συνολικά, 430 βραβεία.

  • Καθαρή αξία για το 2022:575 εκατομμύρια δολάρια
  • Καθαρή αξία για το 2023:580 εκατομμύρια δολάρια
  • Ετήσια αύξηση: 5 εκατομμύρια δολάρια

8. Μπόνο

Ο Πολ Ντέιβιντ Χιούσον, ευρέως γνωστός ως Μπόνο, είναι ο frontman των U2. Το επιτυχημένο ροκ συγκρότημα έχει λάβει 22 βραβεία Grammy και έχει πουλήσει περισσότερα από 170 εκατομμύρια άλμπουμ. Ωστόσο, η μουσική δεν είναι η μόνη πηγή εισοδήματος του Μπόνο, καθώς η επενδυτική του εταιρεία Elevation Partners κατέχει μερίδιο 2,3% στη Meta.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 700 εκατομμύρια δολάρια
  • Καθαρή αξία για το 2023: 730 εκατομμύρια δολάρια
  • Ετήσια αύξηση: 30 εκατομμύρια δολάρια 

7. Τέιλορ Σουίφτ

Η Τέιλορ Σουίφτ είναι η πιο περιζήτητη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ένα επιτυχημένος στέλεχος επιχειρήσεων. Έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία στη μουσική της καριέρα, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα βραβείων Grammy, 29 μουσικών βραβείων Billboard και 40 American Music Awards.

Η Σουίφτ είναι η μόνη γυναίκα καλλιτέχνιδα που έχει συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια ακροατές του Spotify μηνιαίως, σύμφωνα με τον ιστότοπο των ρεκόρ Γκίνες. Το 2023 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην καριέρα της Σουίφτ μέχρι σήμερα. Πούλησε το μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων – 2,4 εκατομμύρια εισιτήρια – για την περιοδεία της Eras σε μια μέρα.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 570 εκατομμύρια δολάρια
  • Καθαρή αξία για το 2023: 740 εκατομμύρια δολάρια
  • Ετήσια αύξηση: 170 εκατομμύρια δολάρια

6.Χερμπ Άλπερτ

Με ένα ταξίδι άνω των έξι δεκαετιών στη μουσική βιομηχανία, ο 88χρονος τρομπετίστας και τραγουδιστής Χερμπ Άλπερτ εξακολουθεί να εμφανίζεται στη σκηνή και να διασκεδάζει τους θαυμαστές του.

Είναι ο μόνος μουσικός στον κόσμο που έφτασε στην πρώτη θέση στο Billboard Hot 100 chart ως τραγουδιστής το 1968 και ως τρομπετίστας το 1979.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 840 εκατομμύρια δολάρια 
  • Καθαρή αξία για το 2023: 850 εκατομμύρια δολάρια 
  • Ετήσια αύξηση: 10 εκατομμύρια δολάρια

5. Τζίμι Μπάφετ

O Τζίμι Μπάφετ πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2023 αλλά η μουσική του κληρονομιά θα παραμείνει για πάντα.  Ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός κυκλοφόρησε 30 άλμπουμ στη διάρκεια της ζωής του. Συνολικά πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια άλμπουμ. Αφού δημιούργησε γερές βάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, επέκτεινε την επιχείρησή του σε διάφορα ξενοδοχεία και καζίνο. Ο Τζίμι Μπάφετ έγραψε επίσης δημοφιλή βιβλία, ενισχύοντας περαιτέρω την περιουσία του.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

4. Σον Κομπς

Ο Puff Daddy ή Diddy είναι ένα άτομο με πολλά ταλέντα. Είναι γνωστός δημιουργός της ραπ μουσικής, είναι ηθοποιός, παραγωγός και επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με το therichest, κατά τη διάρκεια της μουσικής καριέρας του, κέρδισε τρία βραβεία Grammy και δύο MTV Video Music Awards. Έντεκα από τα τραγούδια του έφτασαν στην πρώτη θέση στα μουσικά charts.Ο Combs κερδίζει σημαντικά έσοδα από το Combs Wine and Spirits, αλλά η πλειοψηφία του πλούτου του προέρχεται από την Bad Boy Records. Η εταιρεία έχει πουλήσει 500 εκατομμύρια δίσκους και έχει παράγει 38 πλατινένια άλμπουμ.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 910 εκατομμύρια δολάρια
  • Καθαρή αξία για το 2023: 1 δισ. δολάρια 
  • Ετήσια αύξηση: 90 εκατομμύρια δολάρια

3. Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ είναι ένας θρυλικός τραγουδιστής από το μεγαλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών, τους Beatles. Μετά τη διάλυση των Beatles, σημείωσε ξανά τεράστια επιτυχία. Τα τραγούδια του βρέθηκαν στην πρώτη θέση στο Billboard Hot 100 chart 32 φορές.

Έχει κερδίσει 18 βραβεία Grammy. Κάνει ακόμα συναυλίες σε ηλικία 81 ετών. Η κύρια πηγή του πλούτου του είναι η μουσική του και κέρδισε 105 εκατομμύρια δολάρια από 16 εμφανίσεις το 2023.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 1 δισ. δολάρια 
  • Καθαρή αξία για το 2023: 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Ετήσια αύξηση: 200 εκατομμύρια δολάρια

2. Ριάνα

Η Ριάνα είναι από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες του 21ου αιώνα και η πιο πλούσια γυναίκα μουσικός στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Η Caribbean Queen έχει κερδίσει εννέα βραβεία Grammy και 13 American Music Awards. Έχει πουλήσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια αντίτυπα των τραγουδιών της σε όλο τον κόσμο και περισσότερα από 10 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι γνωστή για τους ανθρωπιστικούς σκοπούς της, καθώς είναι η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Clara Lionel. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της προέρχεται από τη μουσική της και τον οίκο μόδας Fenty. Κατέχει επίσης τη διάκριση της πρώτης έγχρωμης γυναίκας που ηγείται μιας μάρκας πολυτελείας υπό την LVMH.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Καθαρή αξία για το 2023: 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Μείωση της καθαρής αξίας: -300 εκατομμύρια δολάρια

1. Jay-Z

Ο Jay-Z είναι ο πλουσιότερος μουσικός στον κόσμο, ξεπερνώντας άλλους κατά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Πέτυχε τη διάκριση του να γίνει ο πρώτος δισεκατομμυριούχος μουσικός το 2019 και έχει διατηρήσει σταθερά τη θέση του ως ο πλουσιότερος μουσικός. Ο Jay-Z είναι ένας θρύλος στη μουσική αρένα. Έχει κερδίσει 24 βραβεία Grammy και κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα σόλο νούμερο ένα άλμπουμ (14) στο Billboard Hot 200.

Παράλληλα, είναι ο πρώτος εν ζωή καλλιτέχνης που συμπεριλήφθηκε στο Rock & Roll Hall Of Fame. Η μάρκα λιανικής πώλησης ρούχων του, η Rocawear και η αλυσίδα πολυτελών μπαρ 40/40 Club είναι επιχειρήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

  • Καθαρή αξία για το 2022: 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Καθαρή αξία για το 2023: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Ετήσια αύξηση: 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια