Τον μισό εγκέφαλο ενός 6χρονου κοριτσιού, αποσύνδεσαν οι γιατροί στην Νότια Κοαλιφόρνια, ως πιθανή θεραπεία σε μια σπάνια εγκεφαλική ασθένειας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιατρική της ομάδα, η μικρή θα εξακολουθήσει να είναι «το ίδιο άτομο».

Η Μπριάνα Μπόντλεϊ ήταν αντιμέτωπη με καθημερινές επιληπτικές κρίσεις από την εγκεφαλίτιδα Rasmussen – μια χρόνια φλεγμονή του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, ωστόσο, μια 10ωρη χειρουργική επέμβαση μπορεί να ήταν το τέχνασμα για να νικήσουν την ασθένεια, σύμφωνα με το δίκτυο KABC.

Αντί να αφαιρέσει μέρος του εγκεφάλου της, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι γιατροί, ο παιδονευροχειρουργός Σρ. Άαρον Ρόμπισον, του Loma Linda University Health, δήλωσε ότι η διακοπή της λειτουργίας του μισού εγκεφάλου της ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος.

«Μόνο η αποσύνδεσή του είναι αρκετή για να σταματήσει εντελώς η ασθένεια και ουσιαστικά, ενδεχομένως να τη θεραπεύσει», δήλωσε στο σταθμό.

Μόλις έναν χρόνο πριν διαγνώστηκε με την σπάνια ασθένεια

Η Μπριάνα διαγνώστηκε με την ασθένεια αυτή πέρυσι, με αποτέλεσμα το κορίτσι που συνήθιζε να τραγουδά, να χορεύει και να διαβάζει, να υποφέρει καθημερινά. «Το πόδι της λύγιζε συνέχεια και δυσκολευόταν να περπατήσει», δήλωσε η μητέρα του κοριτσιού Κρίσταλ Μπόντλεϊ. Όταν άρχισε να παίρνει φάρμακα κατά των σπασμών και στεροειδή, πήρε γρήγορα βάρος και συνέχισε να αντιμετωπίζει την εξελισσόμενη ασθένεια.

Οι συνέπειες της αποσύνδεσης του μισού εγκεφάλου

Οι γιατροί αποφάσισαν να απενεργοποιήσουν το μη λειτουργικό τμήμα του εγκεφάλου της, περνώντας από το φυσικό άνοιγμα του εγκεφάλου που ονομάζεται Sylvian fissure, δήλωσε ο Ρόμπισον.

Η αριστερή πλευρά εξακολουθεί να λειτουργεί και τώρα αναλαμβάνει τα καθήκοντα που είχε η δεξιά πλευρά. Οι γιατροί είπαν ότι το κορίτσι μπορεί να χάσει κάποια περιφερειακή όραση και κάποιες λεπτές κινητικές δεξιότητες στο αριστερό της χέρι, αλλά η φυσικοθεραπεία θα το βοηθήσει να γίνει ξανά ένα τυπικό 6χρονο παιδί.

«Η Μπριάνα θα εξακολουθεί να είναι το ίδιο άτομο, ακόμη και μετά την αποσύνδεση του μισού εγκεφάλου της», δήλωσε ο γιατρός, σύμφωνα με τον τοπικό σταθμό.

Η 6χρονη Μπριάνα μαθαίνει να περπατάει ξανά

Η οικογένεια Μπόντλεϊ δημοσιεύει στο Instagram για την πορεία της Μπριάνα προς την ανάρρωση μετά τη χειρουργική επέμβαση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πριν από μερικές ημέρες, η μητέρα της ανέφερε ότι περπατούσε με βοήθεια και την Κυριακή, είπε ότι η κόρη της ήταν ξύπνια όλη την ημέρα για πρώτη φορά μετά την επέμβαση.

«Είμαι χαρούμενη που το μωρό μου επέστρεψε και ξύπνησε. Ακόμα εργάζεται για την ισορροπία και μαθαίνει να περπατάει. Το να βρίσκει τα πράγματα στα αριστερά είναι δύσκολο γι’ αυτήν. Δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί, εκτός αν της το πούμε. Ο πόνος της είναι υπό έλεγχο και έχει σχεδόν εξαφανιστεί», ανέφερε η μαμά στην ανάρτηση στο Instagram.

Η ανάρτηση περιελάμβανε μια φωτογραφία με τα ράμματα που είναι ακόμα στο κεφάλι του κοριτσιού, αλλά και εικόνες της να παίζει παιχνίδια και να προσπαθεί να περπατήσει με βοήθεια.

Διαβάστε ακόμη: