Εδώ και μήνες η Γερμανία αντιτίθεται στην προοπτική δραστικών αλλαγών στου Συμφώνου Σταθερότητας, στις οποίες συμφωνούν σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πριν λίγε ημέρες είχαμε και την επίσημη πλέον θέση της, εκφρασμένη από τον υπουργό Οικονομικών της, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο οποίος ξεκάθαρα απέρριψε τις προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Λίντνερ ανέφερε ότι «χρειάζονται ακόμη σαφείς αναπροσαρμογές», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δεχτεί προτάσεις «οι οποίες καταλήγουν στην αποδυνάμωση των ισχυόντων δημοσιονομικών κανόνων» και επανέλαβε τη γερμανική θέση για «σταθερά δημοσιονομικά» και «βιώσιμη διαχείριση της οικονομίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σύμφωνο θα πρέπει να ενισχυθεί, οι κανόνες του να είναι σαφείς και η εφαρμογή τους εγγυημένη, επισήμανε, προσθέτοντας με έμφαση ότι μέχρι να εφαρμοστούν νέοι κανόνες, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύοντες.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και στο μέλλον να διατηρηθεί ο κανόνας του 3% επί του ΑΕΠ για το έλλειμμα και του 60% για το δημόσιο χρέος, όπως επίσης και οι κανόνες που αφορούν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Προβλέπω νέες εντάσεις μεγάλης ισχύος, πιθανότατα και μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας, γιατί πλέον ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του, σε μία ευρωπαϊκή οικονομία που δεν έχει ούτε συνοχή ούτε ενιαία κατεύθυνση και με τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών χωρών να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, με αυτά των περισσοτέρων και πλέον αδύναμων χωρών.

Διαβάστε περισσότερα