Δύο road shows στο Λονδίνο, ένα στην Πράγα και ένα στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός πως μεσολαβούν οι εκλογές στις ΗΠΑ οι οποίες κατά κάποιο τρόπο παγώνουν το επενδυτικό κλίμα.

Γι αυτό και εκτιμάται πως τα συμπεράσματα των συγκεκριμένων συνεδρίων είναι αυτά που θα επηρεάσουν τελικώς όχι το κλείσιμο των βιβλίων της φετινής χρονιάς αλλά το άνοιγμα των βιβλίων της επόμενης. Και όπως αναφέρουν τραπεζικοί και άλλοι κύκλοι θεωρούν απαραίτητη διαδικασία την πραγματοποίηση αυτών των συνεδρίων, καθώς θα βοηθήσουν μια αξιολόγηση των γεωπολιτικών κινδύνων που δεν είναι πια αμελητέοι και οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν την επενδυτική στάση στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Τα συνέδρια

Οι αμερικανικές εκλογές πραγματοποιούνται σε περίπου έναν μήνα από τώρα ενώ το πρώτο roadshow είναι το χρηματοοικονομικό συνέδριο της JP Morgan στο Λονδίνο στις 21 Νοεμβρίου. Ακολουθεί το επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Morgan Stanley στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Wood πραγματοποιεί στην Πράγα από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου συνέδριο αναδυόμενων αγορών.

Τη Δευτέρα στις 9 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται το 26o επενδυτικό συνέδριο τoυ Capital Link σε συνεργασία με το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Βεβαίως από τη νέα χρονιά θα ακολουθήσει και το επενδυτικό συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη για το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ημερομηνία αλλά προσανατολίζεται το β 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Αξιολογήσεις και νέες προβλέψεις

Η επόμενη χρονιά κρίνεται ως πολύ κρίσιμη για τις κεφαλαιαγορές και κυρίως για τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Αυτό διότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζονται είναι σε σημαντικό βαθμό “καινούριοι” υπό την έννοια πως δεν είναι πάγια η κοστολόγησή τους και επίσης είναι απρόβλεπτοι.

Επομένως οι προβλέψεις που θα διενεργηθούν ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα κυρίως των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια είναι αυτό ένα ζήτημα που τα funds οφείλουν να σταθμίσουν και μέσα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που τα road shows δεν κρατούν απόσταση από τις αμερικανικές εκλογές.

Κρίσιμες δοκιμασίες

Σε ότι αφορά τη χώρα μας και κυρίως για τα χρηματοοικονομικά συνέδρια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να περάσουν μια σειρά από κρίσιμες δοκιμασίες οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την επόμενη χρονιά.
Ως τέτοιες χαρακτηρίζεται το stress test του 2025 και οι προσαρμογές που έχουν ζητήσει οι επόπτες σε σχέση με την αξιολόγηση κινδύνων για την κλιματική αλλαγή.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την ατυχία να δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή που οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να αλλάξουν το ρου της λειτουργίας δανειοδοτημένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αξιολογήσουν όλα τα παραπάνω και να λάβουν μέριμνες μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως τα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τους γεωπολιτικούς κινδύνους μπορεί να μεταβάλουν σε σημαντικό βαθμό πολλές από τις σταθερές των ελληνικών τραπεζών προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Με δεδομένο πως η χώρα μας βρίσκεται σε έναν γεωστρατηγικό χώρο κρίσιμο για την ανάπτυξη πολιτικών μπορεί να την οδηγήσει σε κρίσιμα σταυροδρόμια και αποφάσεις με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχουν όλα τα παραπάνω για εταιρίες ενεργειακές και κατασκευαστικές οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις παραπάνω αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω road shows στα οποία θα μετέχουν οι πιο σημαντικοί αναλυτές διεθνώς αλλά και τα πιο σπουδαία funds αναμένεται να οδηγήσουν σε αναλύσεις και μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που να βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις ελληνικές εταιρίες και τις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: