Εδώ και δύο περίπου μήνες έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα στις αγορές και ειδικά στην Ευρώπη, ότι έρχονται επιτέλους οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, αρχής γενομένης από το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Η προσδοκία αυτή, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας σε επιχειρήσεις, καταναλωτές και δανειολήπτες, καθώς εκτιμούν ότι έτσι θα αποκατασταθεί σταδιακά η διαταραχή που επέφερε σε όλο τον οικονομικό κύκλο η εκτίναξη των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα από την ίδρυση του ευρώ.

Πλην, όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά και η ίδια η Λαγκάρντ, δεν χάνουν ευκαιρία να προσγειώνουν τις αγορές, τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, κάνοντας λόγο για προσωρινή παύση της αύξησης των επιτοκίων και αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο νέας αύξησης, αν διαπιστώσουν ανατροπή των σημερινών δεδομένων.

Στο ίδιο πνεύμα είχαμε δηλώσεις από ένα ακόμα ευρωτραπεζίτη, τον Ρόμπερτ Χόλτσμαν, Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά στις απειλές που απορρέουν από τον παρατεταμένο πληθωρισμό.

Η οικονομία της ευρωζώνης απογοήτευσε πρόσφατα και πιθανότατα μόλις δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, θα αποδειχθεί ότι υπήρξε πολλή αισιοδοξία από τους αξιωματούχους, είπε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στο Νταβός, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις -όπως αυτή στη Μέση Ανατολή- δημιουργούν κίνδυνο διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές ενέργειας, ασκώντας πίεση στις τιμές που η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει.

«Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί, επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι, νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές», είπε ο Χόλτσμαν.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024»!

Διαβάστε ακόμη: