Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών άνοιξαν σε χαμηλό επτά μηνών την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα σχόλια από τις ΗΠΑ και το ανησυχητικό κλίμα στις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ήταν 1% χαμηλότερος στις απογευματινές συναλλαγές, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση με πτώση 2,4%, ακολουθούμενες από τα ταξίδια και την αναψυχή, που υποχώρησαν 1,9%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7410.44 μονάδες αρνητικός κατά 1,19%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 1,46% στις 14826.1 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 1,30% στις 6831.34 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27406.4 μονάδες μειωμένος κατά 1,23%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9037.9 μονάδες αρνητικός κατά 1,19%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, αναγνώρισε τα πρόσφατα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού, αλλά δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «αποφασιστική» στη δέσμευσή της στην εντολή της για 2%. Ο Powell δεν καθόρισε μια συγκεκριμένη πορεία πολιτικής, αλλά δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην τελευταία της συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, αλλά πρότεινε ότι θα υπάρξει μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των θεσμικών οργάνων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, όπου οι ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις εμπορικές σχέσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν όλες χαμηλότερες την Παρασκευή, επεκτείνοντας τις απώλειες από το ευρύ sell-off της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 1,16% χαμηλότερα την Πέμπτη, το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Διαβάστε ακόμη: