Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών «ανέβηκαν» χθες (19/07) στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον πέντε εβδομάδων, καθώς η αγορά αντέδρασε με ανακούφιση όταν «διέρρευσε» από πηγές με γνώση του θέματος ότι αύριο, θα επανεκκινήσει η παροχή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Μολονότι οι «διαρροές» από ανώνυμες πηγές κάνουν λόγο για μειωμένη παροχή, η είδηση απομάκρυνε την… αγωνία για το ενδεχόμενο έλλειψης ενέργειας στη «Γηραιά Ημέριο».

Κατά αυτόν τον τρόπο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «έκλεισε» με κέρδη 1.4%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τη 10η Ιουνίου και την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με άνοδο.

Νωρίτερα, πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης, είχε υποχωρήσει κατά 0.7% εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις μίας υπερβολικά επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, είχαν «διαρρεύσει» πληροφορίες πως η Τράπεζα της Ευρωζώνης εξετάζει άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η ανησυχία για ενδεχόμενο πλήγμα, που δυνητικά επιφέρει επιθετική αύξηση των επιτοκίων στην οικονομία της Ευρωζώνης, έχει οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη σε συνολικές απώλειες 13.2% από τις αρχές του έτους.

Η άνοδος ήταν, πάντως, γενική, με τον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών να σημειώνει «άλμα» 3.1% και τον δείκτη που παρακολουθεί τις τραπεζικές μετοχές, άνοδο 2.9%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου «έκλεισε» με κέρδη 1.01%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσε ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, με 2.69%.

Ομοίως, ο δείκτης CAC του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 1.79%, ενώ οι μετοχές της γαλλικής ενεργειακής “Electricite de France” πραγματοποίησαν «άλμα» 14.7%, όταν η γαλλική κυβέρνηση προσφέρθηκε να καταβάλλει 9.7 δισεκατομμύρια ευρώ για την πλήρη εθνικοποίησή της, ήτοι την αγορά του υπόλοιπου 16% που δεν έχει υπό τον έλεγχό της.

Το πετρέλαιο, άλλωστε, κινήθηκε ανοδικά, με το αργό του δυτικού Τέξας να κυμαίνεται το βράδυ στα 103.75 δολάρια ανά βαρέλι.