Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θα συνεχιστούν μεν, αλλά ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ξεκαθάρισε ότι εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με τη Δύση όσον αφορά εξαρτήματα απαραίτητα για τη λειτουργία του αγωγού, τα οποία όμως εμπίπτουν στις κυρώσεις, οι ροές θα είναι σημαντικά μειωμένες.

Ο αγωγός παραμένει σε αδράνεια για ετήσια συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται επανεκκίνηση του Nord Stream 1 αλλά με μειωμένη ροή.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχαν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες διαχειρίζεται η Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ άλλη μία μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας “θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης”.

“Υπάρχουν δύο λειτουργικά μηχανήματα εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα… Αν ένα δεν επιστραφεί, θα απομείνει ένα, αφορά 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έχει η Gazprom κάποια σχέση με αυτό;” δήλωσε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Ο Nord Stream 1 έχει ικανότητα να μεταφέρει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πέρυσι εισήγαγε περίπου 140 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 40%, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή της τουρμπίνας που επισκεύαζε η Siemens Energy στον Καναδά, ο οποίος αρχικά είχε απαγορεύσει την επιστροφή εξοπλισμού λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η εφημερίδα Kommersant μετέδωσε τη Δευτέρα, επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης, ότι ο Καναδάς έστειλε τελικά αεροπορικώς την τουρμπίνα για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Τι θα γίνει με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμπληρώνοντας όμως ότι επιθυμεί να αρθούν επίσης οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.

“Δεν βλέπουμε καμία επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι δεν βλέπει καμιά επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους μιας “προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας” – όπως είπε – που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.