Η σημερινή (18/05) συνεδρίαση ξεχώρισε εξαιτίας των σαρωτικών απωλειών, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας.

Τα καθοριστικά γεγονότα της ημέρας ήταν αφενός η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος «άγγιξε» το 9% τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα ετών, αφετέρου τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ευρωζώνης για αντίστοιχη «κατακόρυφη» αύξηση στο 7.4% τον περασμένο Απρίλιο.

Οι εξελίξεις οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε απώλειες της τάξεως του 1.14%, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες διολίσθησαν κατά περίπου 2.8%.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης Dax σημείωσε απώλειες 1.26%, ο Cac του Παρισιού –1.2 και ο FTSE Mib του Μιλάνου υποχώρησε κατά 0.89%. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου επίσης μειώθηκε 1.07%.

Παρότι οι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη έκλεισαν στο… «κόκκινο», υπήρξαν ορισμένοι «νικητές» από τη συνάντηση.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Siemens Gamesa «εκτινάχθηκε» κατά τουλάχιστον 12.5%, καθώς το πρακτορείο Ρόιτερς δημοσίευσε το μεσημέρι ότι η Siemens Energy πρόκειται να υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά του μεριδίου της.

Αντιθέτως, σημαντικότατη διολίσθηση 13% σημείωσε η Tui, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, με απώτερο σκοπό την αποπληρωμή μέρους του κρατικού πακέτου στήριξης που δέχθηκε από το γερμανικό κράτος εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο 9% ο πληθωρισμός, ο υψηλότερος των τελευταίων σαράντα ετών

Τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν αύξηση τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες έρχονται ύστερα από την άνευ προηγουμένου αύξηση κατά 54% στο πλαφόν χρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας για τα 23 εκατομμύρια νοικοκυριά που υπάγονται στα βασικά τιμολόγια μεταβλητών χρεώσεων των παρόχων.

Η αύξηση του ορίου χρεώσεων στις αρχές Απριλίου αποφασίσθηκε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, OFGEM, η οποία επικαλέστηκε για την απόφαση τις πιέσεις επί των εταιρειών παροχής ενέργειας λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους στην παγκόσμια αγορά χονδρικής.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, επεσήμανε πως η κυβέρνηση «δε μπορεί να προστατέψει τους πολίτες εντελώς» από τις παγκόσμιες προκλήσεις που οδηγούν στον αυξανόμενο πληθωρισμό.