Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Μεγάλη Βρετανία ανάγκασε τους πολίτες σε πλήρη αλλαγή συνηθειών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos.

H ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις ανέρχεται σε ιστορικό υψηλό 30ετίας, με την πλειοψηφία να αναμένει εκ νέου αύξηση των ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φυσικό αέριο, φάρμακα, πετρέλαιο) εντός των επόμενων έξι μηνών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές προβλέψεις, υπάρχει περισσότερο άγχος στον ορίζοντα. Θα διατηρηθεί η πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να γίνουν περισσότερα βήματα με σκοπό τη στήριξη όλου του κόσμου, αλλά κυρίως των ανθρώπων με χαμηλό μηνιαίο εισόδημα και των ευπαθών ομάδων» ανέφερε ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών ερευνών του ομίλου δημοσκοπήσεων.

Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο (18/05) εκτιμάται ότι θα εντοπίσουν πως η ακρίβεια έφθασε στο 9.1% τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% εντός του τρέχοντος έτους.

Μία άλλη δημοσκόπηση του YouGov μαρτυρά ότι το 72% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως «κακή» τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι.

«Σπάει» τα κοντέρ ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς έφθασε στο 5.4%, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής αρχής, ONS.

Τον Μάρτιο του 1992, ο δείκτης είχε καταγράψει αύξηση 5.1%. Σε έναν μόλις μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0.5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0.3%.

Το «κύμα» ακρίβειας αφορά ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, με τις κυριότερες αυξήσεις τιμών να εντοπίζονται σε τρόφιμα και ποτά, ενώ ακολουθούν εστιατόρια, ξενοδοχεία, έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης.