Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται μικτά καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1%, με τους κλάδους να κατανέμονται σε θετικό και αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν 0,4%, ενώ οι μετοχές της εξόρυξης σημείωσαν ράλι 1,5%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7629.93 μονάδες θετικός κατά 0.40%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται οριακά θετικός 0,04% στις 15200.35 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε θετικό έδαφος κατά 0,24% στις 7020.5 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 28372.95 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,48%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9274.8 μονάδες θετικός κατά 0,45%.

Η περιοχή παρακολουθεί στενά τι θα συμβεί στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έλαβαν 24ωρη ειδοποίηση για να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα και να μετακινηθούν στη νότια Γάζα, αλλά η εντολή και η προθεσμία επικρίθηκαν έντονα από πολλές ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη βόρεια Γάζα, αλλά το ταξίδι είναι επικίνδυνο και δύσκολο. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους στη Γάζα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία.

Τα αποθέματα νερού, τροφίμων, ρεύματος και φαρμάκων έχουν εξαντληθεί.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει «λίγη δουλειά να κάνει» για τον πληθωρισμό, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος

Εν τω μεταξύ σχόλια επιφανούς οικονομολόγου για την Τράπεζα της Αγγλίας δείχνουν την πίεση με την οποία είναι αντιμέτωπη η οικονομία της χώρας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ακόμη «κάποια δουλειά να κάνει» για να επαναφέρει τον εθνικό πληθωρισμό στο στόχο του 2%, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Huw Pill.

«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να επιστρέψουμε στο 2%. Και μάλλον έχουμε δουλειά να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι όταν το επαναφέρουμε στο 2%, θα το κάνουμε με τρόπο βιώσιμο», δήλωσε ο Pill σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.

Ο Pill έκανε τα σχόλια πριν από την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας τερμάτισε μια σειρά 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν 5-4 υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιτοκίου στο 5,25%.

Διαβάστε ακόμη: