Το Ισραήλ ανακοίνωσε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ζώνη 2 χιλιομέτρων στα σύνορα με τον Λίβανο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα, το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο εκκένωσης κατοίκων σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον Λίβανο μετά τις χθεσινές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, παράλληλα με τη σύγκρουση στο νότιο Ισραήλ με τη Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και το υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι το σχέδιο είχε εγκριθεί από τον αρμόδιο υπουργό Γιοάβ Γκαλάντ και περιλαμβάνει την εκκένωση 28 οικισμών. Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ξενώνες που επιχορηγούνται από το κράτος.

Η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο αυξάνεται επικίνδυνα με συνεχώς αυξανόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και στον ισραηλινό στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης» δήλωσε ο Γκάλαντ, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε τη συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Με ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για νέα επίθεση στη ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών έγινε στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Διαβάστε ακόμη: