Οι διεθνείς αγορές, παρά τις αναλαμπές και την προσπάθεια να ξεπεράσουν τους φόβους πιθανής νέας κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πρωτίστως των ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο βέβαια, μοιάζει να βρίσκονται στην κατάσταση της αγωνίας του τερματοφύλακα πριν το (επόμενο) πέναλτι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, υπερατλαντικές και επί ευρωπαϊκού επιπέδου, υπάρχει μία γενικευμένη ανησυχία, καθώς η έκταση των ζημιών τόσο των αμερικανικών τραπεζών που κατέρρευσαν, όσο και της Credit Suisse στην Ελβετία, δεν έχουν φανεί ούτε προσμετρηθεί σε βάθος. Άλλωστε, για το ποιοι υπέστησαν και πόσες ζημίες και στις δύο περιπτώσεις, μόνο αποσπασματικά και με το σταγονόμετρο γίνονται γνωστά παρόμοια στοιχεία, οπότε οι φόβοι και η νευρικότητα στις αγορές σαφώς και έχουν τις βάσιμες αιτίες τους και είναι απολύτως δικαιολογημένοι.

Ακριβώς αυτούς τους φόβους έρχεται να επισημοποιήσει η Moody’s, η οποία προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι η κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, παραμένουν αυξημένοι, «απελευθερώνοντας μεγαλύτερη χρηματοοικονομική και οικονομική ζημιά από ό,τι περιμέναμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε έκθεσή της.

Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «να μην μπορέσουν να περιορίσουν την τρέχουσα αναταραχή χωρίς μακροχρόνιες και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις, εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα»!

Έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι οι προειδοποιήσεις της Moody’s έρχονται ακριβώς τη στιγμή που οι χειρότεροι φόβοι πολλών επενδυτών έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, μόλις δύο περίπου 24ωρα μετά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να προστατεύσει τους καταθέτες, αν και η Γέλεν αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει κάλυψη ή εγγύηση όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων, αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να καθησυχάσει και αυτή τους καταθέτες και επενδυτές.

Διαβάστε περισσότερα