Η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας το 2021 ακολουθεί το 2020, καθώς επηρεάζεται από την πορεία της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό του 2021 είχαν ήδη προβλεφθεί παρεμβάσεις συνολικού ταμειακού κόστους 7.5 δισ. ευρώ που αφορούν σε παρεμβάσεις τόνωσης της οικονομίας, αλλά και 3 δισ. ευρώ πιστώσεις υπό κατανομή για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυση το ΚΕΠΕ, η πανδημία φαίνεται πως θα διαρκέσει
περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι νέες μεταλλάξεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και το τρίτο κύμα της αναμένεται σφοδρότερο, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ανακοινωθεί επεκτάσεις παρεμβάσεων και στο 2021, που ανεβάζουν το δημοσιονομικό λογαριασμό στα 11,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι νέες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί ή θα προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τα 3 δισ. που είναι υπό κατανομή και, ως εκ τούτου, θα οδηγήσουν στην ανάγκη αναθεώρησης του Προϋπολογισμού.
Επιπλέον, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει θέματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια αλλά και το μεταναστευτικό, τα οποία απαιτούν παρεμβάσεις που επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το δημοσιονομικό κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων ανέρχεται για το 2021 σε 2.519 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές αγγίζουν τα 564 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η αύξηση του δανεισμού σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ έχει εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και αναμένεται να ανέλθει στο 227,8%, δείκτης ο οποίος δυσχεραίνει τη θέση της χώρας.
Τι μας επιφυλάσσει το 2021
Για το 2021, οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 4,8% σε σταθερές τιμές, ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 218,8%.
Οι προβλέψεις αυτές, όμως, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, είναι βασισμένες στα οικονομικά δεδομένα του Νοεμβρίου του 2020. Έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ήδη έχουμε αποκλίσεις, όπως αναφέρεται παραπάνω.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνουν μια εκτίμηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 3,5% για το 2021 και 5% για το 2022. Αυτό καταδεικνύει ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στην πριν την πανδημία κατάσταση.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα και, κυρίως, την πορεία των εμβολιασμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες, που θα επιτρέψει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Έτσι, σταδιακά θα έχουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας όπως του λιανικού εμπορίου, της εστίασης κλπ. που θα οδηγήσει σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και, κυρίως, το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό που αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για την Ελλάδα.
Τέλος, το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που είναι αναπτυξιακά και δημιουργούν θέσεις εργασίας, ώστε να οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας της ελληνικής οικονομίας και στη στροφή της σε πιο σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης.
Έτσι θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ η πολλαπλασιαστική επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση και στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.