Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το αργότερο τον Ιούλιο του 2023, με την Κυριακή των Βαίων τον Απρίλιο να ακούγεται ολοένα ως η πιο κατάλληλη επιλογή, αλλάζει δραματικά τα δεδομένα σε σχέση με τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις της κυβέρνησης καθώς ο χρόνος στενεύει και η διεθνής κρίση σοβεί και απειλεί στον υπέρτατο βαθμό οικονομίες και αγορές μέσα από το μείζον ζήτημα της ενέργειας, την ακρίβεια, τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων!

Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια των κινήσεων της κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων όπως για παράδειγμα το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνάρτηση πάντα με τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπ. Οικονομικών, έχουν περιορισθεί και θα έλεγε κανείς πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα …

Αδιαμφισβήτητα 3 είναι την ώρα τούτη τα εμβληματικά projects της κυβέρνησης, η έκβαση των οποίων θα δώσει στίγμα της κατάστασης και εν πολλοίς θα καθορίσει ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις, υπό την έννοια ότι θα ενταχθούν ή όχι στο προεκλογικό αφήγημα και την εικόνα που θα επιδιωχθεί να περάσει στην κοινή γνώμη, ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αποτελεσματική στην υλοποίηση σπουδαίων και σοβαρών τραπεζικών και οικονομικό – επιχειρηματικών projects!

Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών Εθνική και Πειραιώς, αλλά και για την παραχώρηση της Αττικής οδού μέσα από διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης και προπαρασκευής!

Για την Εθνική τράπεζα, ως γνωστόν, όπως έχουν αποκαλύψει από τον Φεβρουάριο «Η Αξία» του Σαββάτου και το Radar, υφίσταται σοβαρό αραβικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε επισήμως από το PIF (Public Investment Fund) το κρατικό Sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας, που αν και αμφισβητήθηκε από τους ημιμαθείς, μη επαρκώς πληροφορημένους και εξυπνάκηδες των ΜΜΕ, επιβεβαιώθηκε απολύτως!

Βεβαίως η Διοίκηση Μυλωνά (και η παρέα των κρατικοδίαιτων υψηλόμισθων καρεκλοκένταυρων) που πασχίζει με κάθε τρόπο να κρατήσει θέσεις και οφίτσια, γιατί γνωρίζει πως μόλις μπει στην Εθνική ο πρώτος σοβαρός επενδυτής, Έλληνας ή ξένος, θα τους πετάξει έξω όλους μαζί «με τις κλωτσιές», υπονομεύει όπου σταθεί και όπου βρεθεί το project της αποκρατικοποίησης, είτε πρόκειται για Άραβες, είτε για Ολλανδούς, είτε για Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές!

Την ίδια ώρα το ζήτημα της τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύεται σε μείζον καθώς το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποτέ θα βγάλει το 10% των μετοχών της τράπεζας σε placement (από το 26% που συνολικά κατέχει) ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Την ίδια ώρα, διεργασίες φέρεται να λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιδιωτών μετόχων της Τρ. Πειραιώς όπου επιδιώκεται συγκέντρωση μετοχών της τάξης του 30% κατά πληροφορίες!

Καθίσταται επομένως σαφές, πως υπό αυτή την ομιχλώδη και ασαφή μετοχικά συγκυρία, το 26% του Δημοσίου είναι κρίσιμο και καθοριστικό για το ιδιοκτησιακό μέλλον της Τρ. Πειραιώς!

Υπάρχει ακόμη σε εξέλιξη η προετοιμασία του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής οδού, όπου 8 κοινοπρακτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και η συμμετοχή τους έχει κατακυρωθεί!

Ωστόσο, παρά τους πολύ σοβαρούς και ισχυρούς παίκτες, Έλληνες και ξένους, που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, η υπάρχουσα συγκυρία λόγω Ουκρανικού, πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων δεν ευνοεί! Τα περιθώρια αποδόσεων των ξένων funds έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος, ο δανεισμός έχει γίνει γενικότερα πιο δύσκολος, η έλλειψη ρευστότητας είναι προφανής, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένες!

Υπό αυτή την έννοια έχει δημιουργηθεί πια η βεβαιότητα ότι τίμημα της τάξης των 3 δις ευρώ που αναμενόταν, δεν υπάρχει ούτε στα πιο φιλόδοξα όνειρα. Εδώ τα 2 δις. σήμερα φαντάζουν δύσκολα και υπερβολικά! Ταυτόχρονα, οι πιέσεις να πάει ακόμη πιο πίσω ο διαγωνισμός δίνουν και παίρνουν!

Συμπερασματικά οι επόμενες 60 ημέρες θα κρίνουν τα πάντα! Κατά πόσον θα δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς ούτως ώστε τα 3 εμβληματικά projects να προωθηθούν! Αν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το σκηνικό δεν έχει δρομολογηθεί, προωθηθεί και διαμορφωθεί, τότε Εθνική, Πειραιώς και Αττική οδός θα πάνε στις …καλένδες!

Από τον Δεκέμβριο ξεκινά η προεκλογική περίοδος και όλα πάνε μοιραία πίσω!

Και το κακό είναι ότι θα χαθεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα σοβαρό αφήγημα με το οποίο απευθύνεται στον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, του Χρηματιστηρίου, με ότι τούτο συνεπάγεται …

Πως η Ιντρακάτ εκτινάσσει στα 5 δις. ευρώ το ανεκτέλεστο έργων – Η αύξηση κεφαλαίου των 80-100 εκατ. ευρώ και οι 3 εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκ των οποίων οι 2 είναι κατασκευαστικές των Βαλκανίων με συνολικό ανεκτέλεστο 3,5 δις. ευρώ!

Επειδή ακούω και βλέπω να λέγονται και να γράφονται πολλά για τις επόμενες κινήσεις της Ιντρακάτ, μετά το πέρασμα της υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και από τους Κοκκαλαίους στους Εξαρχο- Μπακοκαυνάκηδες, θα σας πω «τι πιάνουν» οι κεραίες μου αλλά και τι αντιλαμβάνομαι από επίσημες δηλώσεις και συμφραζόμενα!

Παίρνοντας αφορμή από την επίσημη τοποθέτηση του νέου ισχυρού άνδρα του κατασκευαστικού – και όχι μόνο- ομίλου Αλέξανδρου Εξάρχου ότι πρώτη επιδίωξη της διοίκησης είναι η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και επειδή η Ιντρακάτ δεν είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αντιλαμβάνομαι και πιθανολογώ ότι πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου που εμμέσως προαναγγέλθηκε!

Και εκείνο που επίσης αντιλαμβάνομαι, βάσει των πληροφοριών που έχουν έρθει στην κατοχή μου, είναι ότι η Ιντρακάτ θα προχωρήσει πολύ σύντομα, λέγεται ότι είναι κλεισμένες, σε 3 εξαγορές εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκ των οποίων οι 2 είναι κατασκευαστικές και δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων!

Οι 2 ξένες τεχνικές εταιρίες που όπως προαναφέρθηκε εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, μια μεγάλη και μία πιο μικρή όχι πολύ μακριά από τα συνορά μας, φέρονται να διαθέτουν συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 3,5 δις. ευρώ συνολικά, 2,5 δις. η μία και 1 δις. ανεκτέλεστο η άλλη! Τα οποία αν προστεθούν στο υφιστάμενο ανεκτέλεστο της Ιντρακάτ το εκτινάσσουν στα 5 δις. ευρώ και άνω!!!

Υπό αυτή την έννοια καθίσταται αντιληπτό ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι της τάξης των 40-50 εκατ. ευρώ όπως γράφεται ή πιθανολογείται αλλά τουλάχιστον 80-100 εκατ. ευρώ, για να μην πω και παραπάνω!

Και καθίσταται αντιληπτό ότι στο βαθμό που οι κινήσεις αυτές υλοποιηθούν, όπως διαφαίνεται βάσει των δεδομένων αλλά και των πληροφοριών, η Ιντρακάτ «αλλάζει επίπεδο» και από …μικρομεσαία μέχρι σήμερα, μετατρέπεται υπό τη νέα διοίκηση της σε ισότιμο παίκτη του εργοληπτικού παιχνιδιού, «κοιτώντας στα μάτια» τους ισχυρούς του κλάδου, με ότι τούτο συνεπάγεται! Συνεχίζεται …

Ο ταλαντούχος κύριος David Edouard Sassoon! Ο Αμερικανοισραηλινός «Λευκός Ιππότης» της Τρ. Σερρών, η ελληνική καταγωγή (;;;), η επίσκεψη σε επώνυμο δικηγόρο των Αθηνών τον Αύγουστο 2021 και οι επαφές με Υπουργό, στέλεχος μεγάλης οικογένειας και δημοσιογράφο καθημερινής εφημερίδας!

Πολλά και διάφορα πιάνουν οι «κεραίες» μου για αυτόν τον περίεργο και ιδιότυπο Αμερικανοισραηλινό επενδυτή που ισχυρίζεται ότι θα επενδύσει άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Συνεταιριστική τράπεζα των Σερρών!!!

Ο David Edouard Sassoon, όπως μου μετέφεραν αξιόπιστες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021, ισχυριζόμενος ότι έχει ελληνική καταγωγή από τον παππού του και πραγματοποίησε συνάντηση με πολύ γνωστό δικηγόρο των Αθηνών τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του επωνύμου νομικού, μετά από διαμεσολάβηση ενός Ελληνοαμερικανού «παράγοντα» στην Αθήνα και ενός πρώην αξιωματικού εν αποστρατεία!
Στη συνάντηση του με τον γνωστό δικηγόρο ο David Sassoon συνοδευόταν από «παράγοντα» της πόλης των Ιωαννίνων!

Τα 5 ζητήματα που έθεσε στο νομικό γραφείο των Αθηνών ο Sassoon πριν γίνει …καπνός!

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι ο Αμερικανοισραηλινός έθεσε στο νομικό γραφείο που επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

1. Να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια!

2. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να γίνουν οι απαιτούμενες επαφές για να αποκτήσει τον Λιμένα Ηρακλείου Κρήτης,(που δεν πρέπει να πέσει στα χέρια Ρώσων ή Κινέζων όπως τόνισε) ισχυριζόμενος ότι η οικογένεια του είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομικά στον κόσμο και ότι διαχειρίζεται μερικά funds!

3. Να αποκτήσει πρόσβαση με σπουδαία και σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής που θα του ήταν χρήσιμα.

4. Επικαλέστηκε συνάντηση με στέλεχος πολύ μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας, επίσκεψη σε γραφείο προβεβλημένου υπουργού και επαφή με δημοσιογράφο Καθημερινής εφημερίδας!

5. Ζήτησε την παροχή εγγράφου το οποίο θα πιστοποιούσε και θα διαβεβαίωνε διεθνώς σχετικά με τις επενδύσεις του στην Ελλάδα προκειμένου να το επιδείξει!!!!!

Για όλα αυτά, το νομικό γραφείο επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Του ζήτησε ωστόσο διάφορα δικαιολογητικά έγγραφα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ιθαγένειας, τα οποία δεσμεύτηκε να τα παράσχει το ταχύτερο δυνατόν!

Όσο τον είδατε εσείς τον David Sassoon άλλο τόσο τον είδαν και αυτοί, στο επώνυμο και προβεβλημένο νομικό γραφείο…

Αλλά όλα αυτά που σας προανέφερα, αποτελούν απλώς μια πρόγευση για ότι επακολουθήσει! Καθώς η έρευνα γίνεται σε βάθος και τα στόματα έχουν ανοίξει και μιλάνε! Τι μιλάνε! Κελαηδάνε…

Την δεύτερη φορά ο Βούδας της Ραφήνας δεν θα του την χαρίσει του Κυριάκου! Του τα έχει μαζεμένα! Και τα «δίνει όλα» για τον «Πρώτο τη τάξει» διάδοχο!

Για να ξέρετε, ο Κώστας Καραμανλής ή Βούδας της Ραφήνας είναι έξαλλος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλο το κυβερνητικό σύστημα που τον άδειασε και του επιτέθηκε με κάθε τρόπο μετά τις περίφημες δηλώσεις του στα Ανώγεια της Κρήτης! Κύκλοι πολύ κοντά στον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό της χώρας λένε εμφατικά και κατηγορηματικά ότι την δεύτερη φορά που ο Κυριάκος θα τον αδειάσει ξανά, ο Κωστάκης δεν θα του την χαρίσει …

Ήδη ο Βούδας της Ραφήνας «κλείνει το μάτι» στον «Πρώτο τη τάξει» διάδοχο και μνηστήρα για την ηγεσία της ΝΔ στην μετά Κούλη εποχή, με αποτέλεσμα όλο το μπλοκ των «Καραμανλικών» να έχουν ενταχθεί στη νέα ισχυρή ομάδα του «καθώς πρέπει» αστού δελφίνου!

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής, που βλέπει στον εαυτό του τον ρόλο του Σωτήρα Κοινής Αποδοχής σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας, φλερτάρει με τον Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο επιδιώκει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή, ενώ διατηρεί πάντα άριστες διαχρονικές φιλικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα!

Η Δομική, ο Κούτρας και οι Εβραίοι

Οι συζητήσεις των τριών πλευρών βρίσκονται σε καταληκτικό σημείο και αν κάτι απρόοπτο δεν υπάρξει, τότε σύντομα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Ο λόγος, φυσικά, για το deal που ψήνεται στις κατασκευές, το οποίο σας αποκάλυψα προχθές Τετάρτη, με τα τρία μέρη να αποτελούνται από την εισηγμένη κατασκευαστική Δομική Κρήτης, τον παλιό παράγοντα του κλάδου Δημήτρη Κούτρα και τους νέους συνεταίρους του, ένα εβραϊκό σχήμα, με διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και τα έργα.

*Σήμερα, σας αποκαλύπτω και τα ποσοστά, τα οποία, εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και υπάρξει επίσημη συμφωνία, θα κατέχουν στο νέο σχήμα οι νέοι και οι παλαιοί μέτοχοι. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που συνέλεξα, ο Κούτρας θα έχει το 25% και οι Εβραίοι συνέταιροί του το 33,6%, ενώ ο Γιώργος Συνατσάκης, θα διακρατήσει ένα ποσοστό 10% περίπου που κατέχει μέσω θυγατρικής του εταιρείας Διαχείριση Ακινήτων (ΔΙΑΣ).

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει το νέο σχήμα, εφόσον όλα εξελιχθούν χωρίς προσκόμματα, η νέα Δομική (τουλάχιστον για ένα διάστημα θα κρατηθεί το όνομα, ίσως και σε μόνιμη βάση) θα διεκδικήσει όχι μόνο τοπικά έργα στην Κρήτη και εργολαβίες στο μεγαλύτερο έργο του νησιού, τον ΒΟΑΚ, αλλά θα επιδιώξει μέσω συνεργασιών να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα

Επειδή, όμως, οι επιδιώξεις αυτές, για να είναι υλοποιήσιμες, απαιτούν και ικανά κεφάλαια, είναι πολύ πιθανό σε ευθετότερο χρόνο να πραγματοποιηθεί και γενναία αύξηση, με πιθανές νέες συμμετοχές. Μένει βεβαίως, να υλοποιηθεί το πρώτο βήμα, ήτοι η οριστική συμφωνία επενδυτών και τωρινού μεγαλομετόχου, του κ. Συνατσάκη, που κατέχει το 58,631% των μετοχών της εισηγμένης τεχνικής εταιρείας.

Χθες, πάντως, η μετοχή πραγματοποίησε αυξημένο όγκο συναλλαγών 89.880 μετοχών και έκλεισε στα 0,734 του ευρώ, με άνοδο 10,88%. Μένει να φανεί η περαιτέρω συμπεριφορά της, η οποία ευλόγως θα συναρτάται και από την πρόοδο των σχετικών συνομιλιών των τριών μερών.

Συγχωνεύονται EUROXX και Εθνική Χρηματιστηριακή;

Άλλο ένα deal φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά αυτές τις ημέρες και αφορά στις συνομιλίες μεταξύ δύο χρηματιστηριακών εταιρειών. Κατά τις πληροφορίες, που δεν κατέστει δυνατόν να διασταυρωθούν, οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ της εισηγμένης EUROXX και της Εθνικής Χρηματιστηριακής, με στόχο την συγχώνευση τους.

Δεν είναι κακό να ισχυροποιούνται και οι χρηματιστηριακές εταιρείες, ειδικά τέτοιες εποχές που οι τζίροι έχουν πέσει στα τάρταρα και οι μεγάλες δουλειές είναι για λίγους και ισχυρούς και όχι για μικρότερες δυνάμεις – και λαβωμένες με βαριά τραύματα, θα προσέθετα, από μεγάλα φέσια άλλων εισηγμένων με τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, που τάραξαν την αγορά τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: