Πέντε αγαπημένα τουριστικά θέρετρα της Αττικής έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με το Μάτι και εφόσον προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να δούμε ξανά δεκάδες νεκρούς.
Ποια είναι αυτά;
Έλλειψη πρόσβασης στη θάλασσα, δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδα, παραθαλάσσια οικόπεδα και αυλές με συρματοπλέγματα και λουκέτρα, κρημνώδες ανάγλυφο και ανύπαρκτη σήμανση.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Ευθύμης Λέκκας απαρίθμησε τους παράγοντες που καθιστούν αυτούς τους πέντε οικισμούς εξίσου ευάλωτους με το Μάτι. «Πολλές περιοχές έχουν την ίδια τρωτότητα με το Μάτι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για οικισμούς που χαρακτηρίζονται από: πυκνό πολεοδομικό ιστό, άναρχη δόμηση, περιαστικό δάσος, δρόμους που δεν οδηγούν πουθενά. «Αυτά χαρακτηρίζουν όλες τις τουριστικές περιοχές δίπλα στην Αθήνα, που δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο εκρηκτικής ανάπτυξης, χωρίς πολεοδομικά σχέδια», πρόσθεσε.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις προειδοποιήσεις δεν έχουν γίνει ούτε ασκήσεις ούτε σχεδιασμοί εκκίνησης. «Δεν ξέρω αν έχουν γίνει σημειακές ενέργειες, αλλά γενικά παρεμβάσεις σε επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού δεν υπάρχουν», δήλωσε.
Σε Μελέτη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, που διενεργήθηκε λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, υποδεικνύονταν ως «άκρως επικίνδυνοι» πέντε οικισμοί της Αττικής:
- Κακιά Θάλασσα
- Βραυρώνα
- Χαμολιά
- Ζούμπερι
- Άγιοι Απόστολοι
Στους οικισμούς αυτούς υπάρχει, μεταξύ άλλων, έλλειψη σημείων συγκέντρωσης πληθυσμού, δυσκολία πρόσβασης στη θάλασσα, αλλά και ηλεκτροφόρα καλώδια σε άμεση επαφή με δέντρα.
Ενδεικτικά, στην Κακιά Θάλασσα υπάρχουν στενοί δρόμοι με μεγάλη κλίση, χόρτα αλλά και σκουπίδια τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα.
Στη Βραυρώνα έχουμε στενές διόδους προς τη θάλασσα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Βραυρώνος είναι πολλά τα ακαθάριστα οικόπεδα, στενές οι δίοδοι προς τη θάλασσα και κρημνώδης η ακτή.
Στον οικισμό της Χαμολιάς υπάρχει δάσος και αστικός ιστός και στη λεωφόρο Πανοράματος τα πεύκα «αγκαλιάζουν» τους στύλους ηλεκτροδότησης.