Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το «πόρισμα» της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Fitch την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ήταν λίγο – πολύ γνωστό!

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω, ήξεραν πολύ καλά ότι η Fitch δεν επρόκειτο να αναβαθμίσει κατά μία μονάδα την οικονομία, αλλά θα προέβαινε σε μια γενική θετική τοποθέτηση ως προς τις προοπτικές της!

Άλλωστε, προς απόδειξη των ανωτέρω ισχυρισμών δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει όλα τα τραπεζικά ρεπορτάζ σε σάιτ και έντυπο τύπο, που προανήγγειλαν επακριβώς τις εξελίξεις όσον αφορά την ετυμηγορία της Fitch!

Και έτσι ακριβώς συνέβη. Η Fitch προέβη σε μια έμμεση «αναβάθμιση» που στην πράξη θα υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, σε επόμενη αξιολόγηση και αφού προηγουμένως εξομαλυνθεί η κατάσταση με την πανδημία και αποκατασταθεί η τάξη πραγμάτων ως προς την οικονομία.

Κάτι που μετά βεβαιότητας θα συμβεί, καθώς και ο τουρισμός αναμένεται φέτος το καλοκαίρι να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ αλλά και η οικονομία ανακάμπτει με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι ραγδαία ανοδικοί!

Καμιά έκπληξη επομένως δεν έκρυβε η Fitch για την αγορά, μολονότι οι γνωστοί – άγνωστοι υποτιμητές κερδοσκόποι, που διαχρονικά παίζουν ανάποδα την αγορά, βρήκαν ευκαιρία να παίξουν short και να αποκομίσουν κέρδη μέσα από το profit taking που ούτως ή άλλως θα συνέβαινε μετά από αλλεπάλληλες ανοδικές συνεδριάσεις και μεγάλα κέρδη επιμέρους μετοχών!

Και η διόρθωση της Παρασκευής οφείλεται αποκλειστικά στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών, με αφορμή την Fitch!

Υπό αυτή την έννοια, επιμένουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία θα κινηθεί σε βάθος χρόνου μόνο ανοδικά, υποβοηθούμενη από τα χρηματιστηριακά – τραπεζικά success stories της κυβέρνησης αλλά και τα «καλά χαρτιά» της αγοράς, της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν ευρωστία, καλή μερισματική πολιτική και θετικές προοπτικές!

Γιατί εκτός από τις τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς), μεγάλο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα πετρέλαια (ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ), η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, οι κατασκευές, ο Μυτιληναίος αλλά και μετοχές με στόρυ όπως ο Φουρλής και η Jumbo!

Γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών θα «τραβήξει» μόνο μόνο τα πάνω

Και το γεγονός είναι πως η άνοδος στο Χρηματιστήριο θα στηριχθεί

Πρώτον, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την διαφαινόμενη αποκατάσταση της κανονικότητας σε κοινωνία, οικονομία, επιχειρήσεις!

Δεύτερον, στην πορεία ρεκόρ που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καταγράψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός σπάζοντας κάθε προηγούμενο και διαμορφώνοντας νέες υψηλότερες προοπτικές!

Τρίτον, στην επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω την ύφεση…

Τέταρτον, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τα success stories που κυοφορούνται! Η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής και της Πειραιώς διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα και εκτιμάται ότι θα προσδώσουν μια νέα δυναμική!

Πέμπτον, στην προώθηση των μεγάλων έργων, των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν πλήθος εισηγμένων εταιριών, από τεχνικές εταιρίες έως κρατικές επιχειρήσεις!

Εκτον, στην διάθεση, απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης!

Εβδομον, στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου, που θα ανασύρει την Ελλάδα από το επίπεδο junk και θα την εντάξει ξανά στην ελίτ, γεγονός που θα διασφαλίσει οριστικά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους!

Όγδοον, στην πρόσφατη απόφαση της Λαγκάρντ να συνεχίσει η ΕΚΤ να χρηματοδοτεί την οικονομία μέσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έστω και ως εξαίρεση μέχρι νεωτέρας!

Ένατον, στην διαμόρφωση συνθηκών ομαλότητας στο πολιτικό σκηνικό, υπό την έννοια ότι θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη την άνοιξη, που θα δημιουργούσε συνθήκες αναστάτωσης και αποσυντονισμού σε οικονομία, επιχειρήσεις, κοινωνία!

Δέκατον, στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια, μέσα από παροχές, επιδοτήσεις, ελέγχους για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας και διαμόρφωση μιας φιλολαϊκής – κοινωνικής πολιτικής, χωρίς τούτο ωστόσο να σημαίνει ότι θα υπάρξει παρέκκλιση από την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική!