Ρευστοποιήσεις κερδών παρατηρούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο.

Εξέλιξη …φυσιολογική υπό την έννοια της αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών ενόψει της αβεβαιότητας του χρησμού της Fitch!

Και τούτο διότι, εντελώς λανθασμένα κατά την άποψη μου, η άνοδος στο Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους, συνδέθηκε από ορισμένους, βιαστικά και χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο, στην πιθανή αναβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης!

Ασφαλώς και η αξιολόγηση της Fitch έχει τη δική της σημασία. Και είναι καλοδεχούμενη αν τελικά έρθει, είτε απευθείας, είτε μέσω της διαπίστωσης των θετικών προοπτικών της οικονομίας, δηλαδή εμμέσως!

Ωστόσο, για τους καλά γνωρίζοντες, η πορεία του Χρηματιστηρίου και των επιμέρους μετοχών ελάχιστα έως καθόλου δεν σχετίζονται με την αξιολόγηση της Fitch, ανεξαρτήτως έκβασης της!

Προφανώς και οι …αναλυτές θα την επικαλεστούν, όποια κατεύθυνση και αν πάρει το Χρηματιστήριο.

Όμως το γεγονός τούτο είναι προσχηματικό και η αλήθεια είναι η εξής μία:

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είτε αρέσει, είτε όχι, οι ξένοι έχουν ρίξει και ρίχνουν λεφτά!

Ο αυξημένος όγκος των συναλλαγών αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε εντολές ξένων, κυρίως μεγάλων θεσμικών επενδυτών που διαβλέπουν στη χώρα μεγάλες ευκαιρίες!

Άλλωστε, οι ξένοι επενδυτές είναι εκείνοι που στήριξαν με τις τοποθετήσεις τους τα μεγάλα success stories της Τρ. Πειραιώς, της Alpha bank και της ΔΕΗ κατά το 2021, καθιστώντας εξαιρετικά επιτυχημένες τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου!

Την ίδια ώρα, η πανδημία του κορωνοιού βαίνει προς εκτόνωση, η Όμικρον αναχαιτίζεται και η οικονομία ανασαίνει, ο τουρισμός παίρνει μπρος και κατά τα φαινόμενα θα σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος!

Το τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται, ενδυναμώνεται, οι προσδοκίες είναι και φέτος μεγάλες για τις ολικές αποκρατικοιήσεις Εθνικής και Πειραιώς!

Ταυτοχρόνως, η οικονομία ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, τα μεγάλα έργα προωθούνται, οι αποκρατικοποιήσεις επιτυγχάνονται! Το Ταμείο Ανάκαμψης αρχίζει τις εκταμιεύσεις, τα μεγάλα project παίρνουν μπροστά, ενώ οι εισηγμένες επιχειρήσεις διανέμουν υψηλά μερίσματα και αποδόσεις!

Και στο βάθος, αργά ή γρήγορα, το Β’ εξάμηνο του έτους ή το Α’ του 2023 θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται, αφήνοντας πίσω μας την εποχή του junk!

Υπό αυτό το πρίσμα, το Χρηματιστήριο σε βάθος χρόνου, κοιτάζει μόνο προς τα πάνω καθώς η συνολική συγκυρία διαμορφώνεται εξαιρετικά θετική, ανεξαρτήτως του τι θα πει ή δεν θα πει σήμερα η Fitch!

Αυτή είναι η πραγματικότητα, που δεν βολεύει τους κατ’ επάγγελμα κερδοσκόπους που αναζητούν την πρώτη ευκαιρία για να προκαλέσουν αρνητικό κλίμα. Οι εποχές άλλαξαν, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και όποιος δεν το βλέπει …Τελεία και παύλα!