H περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να μην καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο της μέχρι τις ευρωεκλογές και να γράψει ένα ποσοστό κάτω από το 30% αρχίζει και συζητείται αρκετά στην κυβερνητική βαβέλ, από υπουργούς μέχρι στελέχη του κόμματος.

Ασφαλώς, ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα αυξήσει τις εισηγήσεις πολλών για πρόωρες κάλπες καθώς έτσι θεωρείται ότι η ΝΔ έχει περισσότερες ελπίδες να κερδίσει άλλη μία εκλογική αναμέτρηση ακόμα και πληγωμένη.

Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, όσο μεγάλο και αν είναι το δέλεαρ ακόμα και αν πάρει κάτω από το 30%.

Πρώτα απ’ όλα έχει μία μεγάλη και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 εδρών που του δίνει το δικαίωμα να περάσει τα νομοσχέδια που έχει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν η πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή να μεγαλώσει κατά 6 έδρες εάν κατανεμηθούν οι έδρες των Σπαρτιατών εφόσον το εκλογοδικείο του κηρύξει έκπτωτους από την Βουλή.

Σε αυτό το σενάριο η ΝΔ θα διαθέτει 164 έδρες ένα ποσοστό απίστευτο που δίνει το δικαίωμα να κάνει πιο εύκολη την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην προτείνουσα Βουλή ενώ αφήνει ανοικτή την προσέγγιση άλλων μικρότερων κομμάτων για να προωθηθούν νομοσχέδια ειδικού τύπου…

Είναι σίγουρο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν έχει μπει ως τώρα σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αν έμπαινε σε αυτό τον πειρασμό, θα τσαλάκωνε το προφίλ του θεσμικού πρωθυπουργού.

Εκτός αυτού, επειδή το νέο εκλογικό σύστημα προκρίνει τα κλιμακωτά μπόνους εδρών, στην περίπτωση που έπαιρνε αυτοδυναμία αυτή θα ήταν οριακή. Μία κυβέρνηση 151-152 βουλευτών είναι θνησιγενής.

Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης ζητάει εθνικές εκλογές αφού μπορεί μάξιμουμ να πιάσει ένα 17% και έτσι να τις χάσει, η απάντηση είναι ότι το κάνει για λόγους πρεστίζ.

Εθνικές εκλογές ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κασσελάκης επιζητεί να κατοχυρώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτός αυτού, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί με αυτή την επιχειρηματολογία μία αυξημένη εγρήγορση και συσπείρωση του μηχανισμού του.

Κατά τ’ άλλα το να ζητάει εκλογές ενώ λίγους μήνες πριν η ΝΔ έχει κερδίσει με 41% τις εθνικές εκλογές, είναι αντιθεσμικό και ολίγον τι κωμικό.

Διαβάστε ακόμη: