Σας γράφαμε πρόσφατα στα ΚΟΥΙΖ που απολαύσατε, και ρωτούσαμε ποιο στέλεχος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλείται μέσα στο διαλυμένο κόμμα του με περισσή ζήλεια ως «πρακτοράκος» και από ποιους.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, υποσχεθήκαμε πως θα επανέλθουμε σύντομα και ιδού:

Ένας υποψήφιος για Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. δεν σας αποκαλύπτουμε ακόμη εάν κόπηκε ή συνεχίζει, άλλωστε τα πράγματα εκεί είναι τόσο μαλλιά-κουβάρια, που δεν βγάζεις άκρη) κατηγορεί ένα άλλο υποψήφιο και συγκεκριμένα τον κο Νικόλα Φαραντούρη ως «πρακτοράκο».

Εννοείται πως ο χαρακτηρισμός δεν είναι δικός μας και δεν τον υιοθετούμε, αλλά ο … άλλος έτσι τον αποκαλεί.

Αφορμή (ή και αιτία…) οι πολύ διακριτικές επαφές του κου Φαραντούρη στις Βρυξέλλες με Βέλγο μεγαλοδικηγόρο, η εταιρία του οποίου θεωρείται πως εξυπηρετεί συμφέροντα Ρώσων ολιγαρχών του Πούτιν κυρίως ανθρώπων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο.

Ο συνυποψήφιος λέει χαρακτηριστικά στο στενό του κύκλο για τον κο Φαραντούρη: «μη νομίζεις ότι ξαφνικά τον τσίμπησε μύγα τσε -τσε και επιτίθεται κατά της ΔΕΠΑ στην μεγάλη κόντρα που έχει η ελληνική Δημόσια εταιρία με τη ρωσική GAZPROM. Άλλωστε ο Φαραντούρης δούλευε στη ΔΕΠΑ με 7-8 χιλιάρικα το μήνα για πολλά χρόνια και έχει χειριστεί το θέμα, για τα ελληνικά συμφέροντα. Τώρα τα γύρισε! Ξέρει τι κάνει ο Κεφαλονίτης. Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, μποϋκοτάρει έτσι το FSRU της Αλεξανδρούπολης που είναι το βασικό ανταγωνιστικό πρότζεκτ κατά των Ρώσων. Είμαι σίγουρος πως αυτό του υπέδειξαν ο Βέλγος δικηγόρος και οι Ρώσοι φίλοι του αφού έτσι εξυπηρετούνται τα ρωσικά συμφέροντα. Και θέλει να γίνει και Αρχηγός…».

Η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει προβληματισμό σε πολιτικούς στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, επίθεση του κου Φαραντούρη, υπέρ της ρωσικής GAZPROM και κατ’ επέκταση του Βλαντιμίρ Πούτιν στη νομική διένεξή της με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο κος Φαραντούρης διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΑ και γνωρίζει πολύ καλά ποιος έχει δίκιο και τι θα γίνει στο μέλλον, ποιος θα δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Αλλά και ως Ευρωβουλευτής ο κος Φαραντούρης γνωρίζει πλέον πολύ καλά πως η ΔΕΠΑ ακολουθεί την κοινή γραμμή της ΕΕ στο θέμα του ρωσικού αερίου, όπως αυτή χαράκτηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ.

Καθαρή γραμμή Αμερικάνων και ΕΕ υπέρ του FSRU Αλεξανδρούπολης

Συνεπώς η παρέμβασή του, που ουσιαστικά αποβαίνει υπέρ της Μόσχας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρείται στην Αθήνα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, τουλάχιστον αξιοπερίεργη.

Όταν μάλιστα γίνεται και δηλητηριασμένο βέλος εναντίον του εναλλακτικού δρόμου φυσικού αερίου, τον οποίο υλοποιεί η Gastrade με το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Η Gastrade την οποία ‘τρέχει’ ο Χρήστος Κοπελούζος της Copelouzos Group, κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο και το προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Είναι ο μεγάλος εναλλακτικός δρόμος φυσικού αερίου από Αλεξανδρούπολη προς Βορρά (Βουλγαρία-Ρουμανία-Μολδαβία-Ουκρανία), με τις ευλογίες και την παρότρυνση της Ουάσινγκτον και την απόλυτη στήριξη των Βρυξελλών.

Τον FSRU στηρίζει έμπρακτα ο γνωστός μας Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ενεργειακά, που φέρνει σύντομα στη χώρα μας επενδυτές για τον FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Κορυφαίος ο Michael Sabel CEO, Εκτελεστικός Πρόεδρος και συνιδρυτής του Venture Global LNG Fund. Η Venture Global, ήταν η πρώτη που δέσμευσε το 25% της δυναμικότητας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και από τον Οκτώβρη του 2025 θα εξάγει μέσω Θράκης ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους LNG ετησίως στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι και την Ουκρανία.

Επίσης έρχεται και ο Jeffrey (Jeff) Skelton, CEO της ICIS (Independent Commodity Intelligence Services) μιας εταιρίας δυνατής στην παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης σε αγοραστές, πωλητές και αναλυτές σχετικά με τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και γύρω από τις προβλέψεις και αναλύσεις για παγκόσμιες αγορές ενέργειας, πετροχημικών, και λιπασμάτων.

Ο κος Σκέλτον δεν είναι τυχαίο πρόσωπο αφού τα τελευταία 25 χρόνια έχει στον τομέα της διαμεσολάβησης ενεργειακών, με ρυθμιστικό ρόλο σε επενδύσεις αερίου.

Έχει δουλέψει σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες αλλά και σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς οπότε οι ποικίλες διασυνδέσεις τους με πολλές υπηρεσίες είναι πολύτιμες για όποιον τον έχει.

Στον Οργανισμό ICIS βρίσκεται από το 2023 και -προσέξτε- θα είναι ο βασικός σύμβουλος όσων θέλουν να επενδύσουν στο πρότζεκτ της Αλεξανδρούπολης.

Σκέλτον και Σέιμπελ θα έρθουν στη χώρα μας το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο μετά από μεσολάβηση του Τζέφρι Πάιατ.

Εναντίον αυτών στρέφεται η παρέμβαση Φαραντούρη, ας μην γελιόμαστε. Οι Ρώσοι και οι «φίλοι» τους, δεν θέλουν τον εναλλακτικό δρόμο αερίου…

Διαβάστε ακόμη: