Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την επιστροφή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιθυμία να ενισχύσει τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ισραήλ «σε όλους τους τομείς».

«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία σας, θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της ρώσο – ισραηλινής συνεργασίας σε όλους τους τομείς προς όφελος των λαών μας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Στη Ρωσία, εκτιμούμε πολύ την προσωπική σας συνεισφορά, επί πολλά χρόνια, στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας σε μήνυμα προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ισραήλ: Ορκίσθηκε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η νέα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Σήμερα (29/12), η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, πριν από την επίσημη ορκωμοσία. Το νέο κυβερνητικό σχήμα έλαβε 63 από τις 120 ψήφους στην Κνεσέτ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του κοινοβουλίου. Οι βουλευτές που καταψήφισαν, ήταν 54.

Στη συνέχεια, ορκίσθηκε η κυβέρνηση, η 37η στην ιστορία του Ισραήλ και 6η της οποίας ηγείται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη –σε διάρκεια– θητεία στην ιστορία της χώρας.

Πριν από τη ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργός του κράτους παρουσίασε τις προγραμματικές γραμμές της κυβέρνησης, ενώ, μίλησε και ο απερχόμενος ΠρωθυπουργόςΓιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος θα ηγείται της αντιπολίτευσης.

Κατά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι «εθνικοί στόχοι» της νέας κυβέρνησης είναι τρεις. Το Ιράν να μη μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη· η δημιουργία τρένου υπερυψηλής ταχύτητας, το οποίο θα διασχίζει τη χώρα από τη μία άκρη στην άλλη· και περισσότερες συμφωνίες ειρήνης με αραβικές χώρες. «Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των πολιτών και τη μείωση του κόστους ζωής», υπογράμμισε.

Ισραήλ: Η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης

«Ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της Γης του Ισραήλ», τόνισε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρουσιάζοντας τα κυριότερα σημεία του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.

«Ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλα τα μέρη της Γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει και θα προωθήσει τον εποικισμό σε Γαλιλαία, Νεγκέβ, Γκολάν, Ιουδαία και Σαμάρεια», ανέφερε το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το «Λικούντ» (το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου) μετά την επίτευξη συμφωνίας με κόμματα υπερορθόξων εβραίων και της άκρας δεξιάς, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο όρος «Ιουδαία και Σαμάρεια» χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα, ώστε να περιγράψουν την Δυτική Όχθη.

Το δελτίο Τύπου του «Λικούντ» αναφέρθηκε, επίσης, στις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στις δυνάμεις ασφαλείας για τη χρήση βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας και θα τις στηρίξει, στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογραμμίζεται.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η επιλογή του Γιοάβ Γκαλάντ για τη θέση του Υπουργού Άμυνας. Ο νέος Πρωθυπουργός είχε εμπιστευθεί τον 64άχρονο απόστρατο Στρατηγό και σε κυβερνητικά σχήματα του παρελθόντος. Γιος Πολωνών – Εβραίων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ο Γιοάβ Γκαλάντ είχε μακρά σταδιοδρομία στις ένοπλες δυνάμεις και διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος του πρώην ΠρωθυπουργούΑριέλ Σαρόν.

Το «Λικούντ» γνωστοποίησε ότι προορίζει για Πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου τον Αμίρ Οχάνα, ο οποίος το 2019 αποτέλεσε τον πρώτο Ισραηλινό Υπουργό, που έχει αποκαλύψει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Διαβάστε ακόμη: