Μία ημέρα μετά την επίσκεψη υποστήριξης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Κίεβο, ο Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε την πλήρη του εναντίωση στην προοπτική εισόδου της Ουκρανίας στη Συμμαχία, μέσω ενός… μονολεκτικού «τιτιβίσματος» στα κοινωνικά δίκτυα.

«Τι;!», έγραψε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του, αναπαράγοντας άρθρο του Politico αναφορικά με τη χθεσινή (20/04) τοποθέτηση του κ. Στόλτενμπεργκ ότι «η θέση της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ».

Η δημοσίευση του Βίκτορ Ορμπάν:

Οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου παραμένουν τεταμένες, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού. Αποτελεί ενδεικτικό γεγονός ότι παρά την καταδίκη της ρωσικής εισβολής, η Ουγγαρία αρνήθηκε να αποστείλει όπλα, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία. Παράλληλα, Ούγγροι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επισκέπτονται τακτικά τη Μόσχα και να διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Το 2008, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ –συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας– είχαν αποφασίσει ότι η Ουκρανία θα εντασσόταν, τελικώς, στη Συμμαχία· έκτοτε, οι ενταξιακές διαδικασίες είχαν «παγώσει», μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν η ηγεσία της Ουκρανίας ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης.

Το Politico επεσήμανε ότι το θέμα θεωρείται ιδιαιτέρως ευαίσθητο, διότι οι περισσότερες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ –συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής– θέλουν να αποφύγουν «μεγάλα βήματα» στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας, όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη: