«Προτεραιότητά μου, είναι η ουκρανική στρατιωτική νίκη επί της Ρωσίας, ενώ, το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία θα συζητηθεί τον Ιούλιο, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ», σχολίασε σήμερα (20/04) ο Γενς Στόλτενμπεργκ, από το Κίεβο.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο κύριος στόχος των συμμάχων είναι η εξασφάλιση πως η Ουκρανία θα νικήσει», τόνισε, ευρισκόμενος στο πλευρό του επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σήμερα (20/04), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, εκφράζοντας ξανά την –έμπρακτη– υποστήριξη προς την Ουκρανία, εν όψει της –ευρείας κλίμακας– αντεπίθεσης που προετοιμάζει.

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμασθεί για μία μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία»

Η Συμμαχία πρέπει να προετοιμασθεί για μία μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δε δείχνει καμία επιθυμία για ειρήνη, ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, στις 16/02, σε συνέντευξη στο AFP.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια. Ο Πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας, Βλαντιμίρ) Πούτιν θέλει μία διαφορετική Ευρώπη, όπου αυτός μπορεί να ελέγχει τους γείτονές του και να αποφασίζει τι μπορούν να κάνουν οι χώρες», προειδοποίησε.

Ύστερα από έναν χρόνο μαχών με δεκάδες χιλιάδες θύματα και στις δύο πλευρές, η Βορειοατλαντική Συμμαχία εκφράζει φόβους για νέα ρωσική επίθεση. Τα 30 κράτη – μέλη παραμένουν πιο αποφασισμένα από ποτέ, ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα είναι στο τέλος νικήτρια, σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ.

«Βρισκόμαστε εδώ, με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και για να τής παράσχουμε όπλα, πυρομαχικά και την υποστήριξη που χρειάζεται. Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι μία τραγωδία για τους Ουκρανούς, αλλά και κάτι επικίνδυνο για όλους εμάς, επειδή αυτός και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες θα πεισθούν πως όταν χρησιμοποιούν στρατιωτική δύναμη, μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: