Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ θα παράσχουν στην Ουκρανία «βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα» για να τη βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιθέσεων της Ρωσίας, σύμφωνα με σημερινή (18/01) τοποθέτηση του κ. Στόλτενμπεργκ.

«Η ομάδα επαφής για την Ουκρανία θα συνεδριάσει στο Ράμσταϊν (σ.σ. στην αμερικανική βάση, στη Γερμανία) και το κυριότερο μήνυμα θα είναι η αυξημένη υποστήριξή μας, με βαρέα και πιο σύγχρονα όπλα», υπογράμμισε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην παράδοση τεθωρακισμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί να παρέχει δεκατέσσερα άρματα “Challenger” στην Ουκρανία, ενώ και η Πολωνία παρουσιάζεται έτοιμη να προσφέρει ισάριθμα άρματα “Leopard” γερμανικής κατασκευής, εφόσον το Βερολίνο δώσει την άδεια για παράδοση. Στην ομιλία του, νωρίτερα, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα.

«Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει νέες επιθέσεις και είναι έτοιμος να θυσιάσει τη νεολαία του. Στρατολόγησε περισσότερους από 200.000 μαχητές και αγοράζει όπλα από αυταρχικά καθεστώτα, όπως εκείνο του Ιράν. Η κατάσταση είναι επείγουσα. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Αφορά μία μάχη για τις αξίες μας. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει την τυραννία», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη: